/ БГНЕС
Оставката на правителството официално вече е внесена в Народното събрание, съобщи БТА.

По информация на БГНЕС и пресцентъра на Народното събрание оставката е внесена по куриер.

По-рано сутринта Кирил Петков пристигна в сградата на Министерски съвет, съпроводен от охрана, без да направи никакъв коментар пред медиите.

Кирил Петков
БГНЕС

Кирил Петков
БГНЕС

Дотук се стигна след вот на недоверие към кабинета за икономическа и финансова политика, внесен от ГЕРБ-СДС и одобрен с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“.  Преди това „Има такъв народ“, една от четирите партии в управляващата коалиция, обяви напускането си и изтегли своите министри.

Очаква се държавният глава Румен Радев да връчи проучвателен мандат на най-голямата парламентарно представена формация – „Продължаваме Промяната“, а съпредседателят ѝ и премиер в оставка Кирил Петков заяви, че партията ще се опита да води разговори за съставяне на ново правителство в рамките на това Народно събрание. 

Ако „Продължаваме Промяната“ не реализира мандата, по конституция той отива във втората политическа сила ГЕРБ-СДС, откъдето вече посочиха, че ще го върнат и няма да водят разговори. 

Правомощие изцяло на президента е да избере коя партия да получи третия мандат. Ако и той бъде неуспешен, Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни парламентарни избори.