От ПП очакват нова дата за консултации, очакванията са след посещението на държавния глава в Мадрид в края на седмицата
От „Продължаваме Промяната“ (ПП) не отидоха на определените днес консултации при президента Румен Радев. Тяхната среща с държавния глава трябваше да започне в 13:00 ч., но впоследствие стана ясно, че ще бъде отложена. От администрацията на "Дондуков" 2 и от ПП изпратиха своите позиции за създалата се ситуация. 

"Днес сутринта от Президентсвото беше изпратена покана за участие в консултациите при президента Румен Радев относно съставянето на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. От “Продължаваме Промяната” уведомихме с официално писмо от Андрей Гюров Президентството, че днес се провежда извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси за приемане на второ четене на актуализацията на държавния бюджет. За вторник (28 юни) е насрочено извънредно заседание на Народното събрание за приемане на бюджетите на НЗОК и ДОО, което ще осигури навременно изплащане на пенсиите и помощите за бизнесите и работещите семейства. Днес предстои Национален съвет на ПП, а утре предстоят консултации с коалиционните ни партньори. В тази връзка очакваме нова дата от г-н Радев и неговата администрация, която да е след извънредното заседание на НС във вторник и след очакваното разглеждане на измененията и допълненията в Закона за държавния бюджет в сряда", посочиха от пресцентъра на "Продължаваме Промяната".

Кабинетът „Петков“ официално подаде оставка

По-късно коментар дойде и от председателя на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров.

"В момента в комисията разглеждаме бюджета на второ четене. Работихме много усилено още от петък, за да можем да направим, така че бюджетите да бъдат приети и съответно пенсионерите да си получат увеличените пенсии в края на месеца, както и помощите за работещите родители, за бизнес. С оглед на всичко това, както и, че тази вечер ПП ще проведе национален съвет, ние помолихме президентството да проявят разбиране и аз им благодаря, че откликнаха, така че когато се видим с президента, да можем да проведем едни смислени консултации, които ще бъдат в края на седмицата, след като той се прибере от Мадрид", посочи Гюров. 

От президентството потвърдиха информацията с писмо до медиите: "В президентската институция е получено писмо от парламентарната група на „Продължаваме промяната“, с което информират за невъзможност да участват в свиканите от държавния глава консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство в съответствие с предварително съгласуваната времева рамка. Предстои да бъде определен друг ден, в който да се проведе отложената днес среща на президента с представители на парламентарната група. Консултациите на държавния глава с останалите парламентарни групи ще се проведат съгласно обявената вече последователност".

Президентът дава старт на консултациите с партиите за съставяне на правителство

Малко, след като стана ясно днес, че оставката на кабинета "Петков" официално е внесена в парламента, от президентската институция съобщиха, че държавният глава Румен Радев стартира консултации с представителите на всички парламентарни групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. 

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е следващата, с която Радев ще проведе консултации по-късно. 

За днес са предвидени срещи и с БСП, и с ДПС. 

А за утре се очаква президентът да се срещне с представителите на на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Правителството не оцеля при вота на недоверие


Дотук се стигна след вот на недоверие към кабинета за икономическа и финансова политика, внесен от ГЕРБ-СДС и одобрен с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“.  Преди това „Има такъв народ“ - една от четирите партии в управляващата коалиция, обяви напускането си и изтегли своите министри.

Ако „Продължаваме Промяната“ не реализира мандата, по конституция той отива във втората политическа сила ГЕРБ-СДС, откъдето вече посочиха, че ще го върнат и няма да водят разговори. 

Правомощие изцяло на президента е да избере коя партия да получи третия мандат. Ако и той бъде неуспешен, Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни парламентарни избори.