Сакскобургготски има агентурно минало, твърдят от „Ред, законност и справедливост”
Сакскобургготски има агентурно минало, твърдят от „Ред, законност и справедливост” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Лидерът на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобургготски има агентурно минало, твърдят от партия „Ред, законност и справедливост”. В становище на Политическия съвет на партията се посочва, че той е бил привлечен към тайните служби заради дългове, натрупани при хазарт.

Още следващата седмица Комисията по досиетата ще излезе с позиция относно изнесената от партия „Ред, законност и справедливост” информация. Това заяви пред Дарик членът на комисията Апостол Димитров. Той допълни, че за разгласяването на подобни твърдения, от партията носят наказателна отговорност.

С члена на Комисията по досиетата Апостол Димитров разговаря Светослава Кузманова.

Апостол Димитров: Нашата комисия не се занимава със сътрудници или агенти, които са обслужвали чужди разузнавания. Доколкото разбирам упрекът към Симеон Сакскобургготски е, че той е сътрудничил на КГБ. Второ, ако са имали такава информация, партията или ръководството – г-н Янев, че е имало връзки и принадлежност към българските служби, то би следвало да ги предадат на комисията в едноседмичен срок. В нашата комисия мисля, че няма факти или документи, които са подадени от партията „Ред, законност и справедливост”. Така, че следва да се търпи наказателна отговорност от тези, които са я поднесли на обществеността.

Светослава Кузманова: Каква може да бъде тази наказателна отговорност, как е според закона?

Апостол Димитров: Съдът ще определи в крайна сметка, но законът посочва размерите на тази наказателна отговорност.

Светослава Кузманова: Смятате ли все пак да проверите името на Симеон Сакскобургготски като бивш премиер?

Апостол Димитров: Той попада по смисъла на закона на проверка от страна на комисията, но това е друг подход и влизаме в друг казус. Днес се поднася една сензация, която е в разрез с този закон и след като се запознаем с конкретния текст, комисията ще излезе с някаква позиция, с някакво становище.