/ БГНЕС, архив
Едни от последните скандални случаи, станали известни на обществото, са тези в домове за грижа за възрастни и болни хора. Близки на настанените там се оплакаха от грубото отношение. "Конкретно със случая в Горско Косово не беше установена недобросъвестност от страна на служителите на дома. Що се отнася до Пловдив - там бяха взети съответните мерки, в момента се води разследване на прокуратурата, бяха уволнени двама души", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ социалният министър Деница Сачева.

Тази седмица е била проведена среща с всички ръководители на домове за хора в деменция, с кметовете, както и със социални услуги, които предлагат грижи за възрастни. Един от основните проблеми е този с кадрите, тъй като навсякъде има недостиг от квалифициран персонал, особено щом се отнася до медицински сестри и медицински грижи.

Сачева обясни, че съществен проблем у нас е липсата на хосписи, защото хората имат по-голямо очакване да получат медицински грижи, отколкото социални услуги. Медицинският персонал, ангажиран в тези домове, са хора над 65 години и това е тенденция, която се отчита постоянно. Причини за това са заплащане и условия на труд.

Поставена е темата за очакванията на обществото към тези услуги, както и за това как да се поддържа по-добра връзка със семействата. Дадени са конкретни предложения. Очаква се към момента да няма никакво допълнително финансиране от страна на близки и роднини и то да бъде покрито изцяло от държавата. Допълнителното материално стимулиране на хората в тези институции също може да бъде доплащано от близките, когато има такива възможности.

Сачева: Ще разработим стратегия за човешките ресурси в социалния сектор

Деница Сачева: Със сигурност това, което е необходимо, е да има повече интегрирани услуги, да са социално-здравни услугите, защото в момента очакванията не са към социална услуга, но са и повече в сферата на медицинското обслужване.

Влизането на Закона за социалните услуги е отложено с половин година. Събрани са над 30 мнения и становища на различни организации. Те са обобщени и изпратени в Народното събрание. "Предложенията, които получихме, далеч излизат извън обхвата на социалните услуги", каза Деница Сачева.

Министърът обясни, че са започнали дискусии, на които граждани ще могат да задават въпроси. Сачева каза, че само в рамките на миналата година са над 1700 децата, които останаха в своите семейства.Не държавата е искала да вземе тези деца, а родителите им са се колебаели и са искали да ги изоставят. В следствие на подкрепата на социалните работници, децата са останали при своите семейства.

Сачева прогнозира още проблеми със Закона за личната помощ, ще иска оценка

"Това, което мен ме тревожи е, че продължава да има хора, които да спекулират с това, че държавата ще отнеме деца", сподели министърът.

Тя обяви, че това категорично не е вярно. Държавата се намесва в изключително тежки ситуации, в които действително има застрашен живот и здраве на детето.

Българският модел за социална политика не разделя детето от семейството. Напротив винаги се работи с биологичното семейство, винаги се работи с разширеното семейство и едва когато всички варианти са изчерпани, се преминава към други варианти. В приемното семейство се насърчава грижата и съответно контактът и връзката с биологичното семейство", каза още тя.

Законът за социалните услуги не предвижда отнемане на деца от семейството, увери отново социалният министър Деница Сачева.

Омбудсманът: Хиляди хора с увреждания са без личен асистент


Законът за личната помощ предизвика протестите на майки на деца с увреждания. Те поискаха оставката на министър Сачева.

"Законът за личната помощ се отнася за хора с увреждания, но услугата личен асистент не е само за хора с увреждания", коментира тя.

"В текстовете на Закона за личната помощ е записано, че до 30 юни трябва да бъде представена оценка за въздействието на закона след стартирането му. Сачева каза, че има предвидени текстове за хората с 90 и и над 90% степен на увреждане трябва да се откажат от част от своите добавки, за да могат да получат личен асистент. Тези, които са под тази степен, няма нужда да се отказват от нищо", каза Сачева.

"С текстовете от този закон са създадени различни разделения между групи нуждаещи се и, че в този смисъл трябва да има съответните преработки.
Новата Национална програма за лични асистенти беше одобрена от правителството. Тя ще осигури подкрепа на част от възрастните и хората с увреждания, които не попадат в обхвата на Закона за личната помощ. От 1 януари изпаднаха от обхвата около 13 000 души. МС прие Национална програма за личните асистенти. От следващата седмица хората ще могат да получат повече информация в общините и да подадат заявления. Общината и бюрата по труда ще съдействат за по-бързото намиране на лични асистенти", завърши министърът.
БНТ