С военен ритуал в авиобазата "Граф Игнатиево" беше отдадена последна почит към майор Валентин Терзиев, който загина на 9 юни, изпълнявайки полет с МиГ-29 над морето край Шабла, съобщиха от Министерството на отбраната. 

В началото на правителственото заседание по-рано служебният премиер Стефан Янев уточни, че днес е обявен Ден на траур в памет на пилота. "Това е един съвременен български герой, чиято памет трябва да бъде помнена и зачитана", посочи Янев и изрази съболезнования към семейството и близките. 

Ден на траур в памет на майор Валентин Терзиев

Да се простят с един от най-добрите ни пилоти в авиобазата дойдоха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, висши военни, колеги, близки на пилота.

Те изразиха признателност към отговорната и професионална служба, към неговата всеотдайност и любов към родината, към волята му да преодолява рисковете в професията на военния пилот.

Военен самолет на ВВС падна край Шабла

Загинал е пилотът на изтребителя, който падна край Шабла


Последна почит към своя колега отдадоха и военнослужещите и цивилните служители от всички авиобази в състава на Военновъздушните сили.

"Те се сбогуваха с Валентин Терзиев - техен приятел и брат, който и в последния си тренировъчен полет е изпълнил отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България", посочват от министерството.

Със заповед на министъра на отбраната майор Терзиев бе повишен посмъртно в звание "подполковник" и награден с орден "Свети Георги" за офицери - първа степен.

Откриха черната кутия на разбилия се в Черно море МиГ-29 (ВИДЕО)

Междувременно близки и приятели се простиха със загиналия военен пилот в последния му път на траурна церемония в Асеновград.

Съпругата на майор Терзиев: Ще се видим отново - там горе!