/ БТА
Днес е обявен Ден на траур в памет на пилота майор Валентин Терзиев, загинал при трагичен инцидент, в който самолетът му МиГ-29 падна по време на учение във водите на Черно море край Шабла. Това съобщи в началото на правителственото заседание в Министерския съвет служебният премиер Стефан Янев. 

"Това е един съвременен български герой, чиято памет трябва да бъде помнена и зачитана", посочи Янев и изрази съболезнования към семейството и близките. 

Военен самолет на ВВС падна край Шабла

Загинал е пилотът на изтребителя, който падна край Шабла

Инцидентът с падането на военния самолет МиГ-29 от българската армия стана на 9 юни при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България. Веднага първо стартира операция по търсенето и спасяването на пилота на изтребителя, която за съжаление приключи трагично - при издирването се установи, че 47-годишният майор Валентин Терзиев е загинал.

Откриха черната кутия на разбилия се в Черно море МиГ-29 (ВИДЕО)

След това това започна активно издирване на „черната кутия“. Тя беше открита на 24 юни и бе сложен край на издирвателната операция. От думите на специалистите стана ясно, че към момента те не могат да извлекат никаква информация за фаталния край на машината, тъй като са получили устройството увредено. Модулът с паметта е бил пълен с вода и остатъци от петролен продукт. В него е имало деформации, отсъствал е електрическия съединител и е бил прекъснат лентовия кабел. По тази причина от Граф Игнатиево препоръчаха "черната кутия" да бъде изпратена при нейния производител, който единствен може да гарантира, че няма да се загубят съхранените данни. Целият процес на оглед е записан на видео, с което разполагат и разследващите. При тях вече е и модулът с паметта. При разшифроването на данните ще присъстват и наши специалисти, тъй като устройството от разбилия се изтребител е българска собственост. 

Към момента не могат да бъдат извлечени данни от „черната кутия“ на падналия изтребител (ВИДЕО)

Специалистите посочиха още, че по време на учението мишената е пусната на точната височина - 7000 м, на 20 км от брега на Шабла, със скорост на изтребителя спускач 480 км/ ч при ограничение 550 км в час, далеч от горната й граница.

"Майор Терзиев е наш брат, цяла вечер го чакахме да се върне. Изказваме съболезнования на семейството му. Никой от нас не иска да крие истината, а тя да излезе наяве", категорични бяха колегите на загиналият пилот.

Жената на загиналия пилот на МиГ-29 разказа нейната версия за случилото се при трагедията