С търг на културни произведения започва инициативата За живота
С търг на културни произведения започва инициативата За живота / снимка: БГНЕС, архив
С търг на културни произведения започва инициативата "За живота"
58106
С търг на културни произведения започва инициативата "За живота"
  • С търг на културни произведения започва инициативата "За живота"

С благотворителен търг с произведения на видни български творци ще бъде обявено началото на дарителската инициатива "За живота" в подкрепа на онкоболните. Кампанията набира средства за закупуването на нова апаратура за лъчетерапия на рака на гърдата, обясни за Дарик изпълнителният директор на Националната онкологична болница доцент Здравка Валерианова. Уредът е уникален за страната ни, а за закупуването му са нужни 3 млн. лева.

40 000 са болните от рак на гърдата у нас към момента, добави още Здравка Валерианова.

"Този апарат, който искаме да купим, няма да лекува само заболявания на гърдата, но ще лекува и други злокачествени заболявания на костите, на меките тъкани, на вътрешните органи в корема. Т.е. той е свързан както с лекуването на случаи в ранен стадий на заболяването, така и на болни, които са в по-напреднал стадии, в зависимостта от провеждане на такъв вид терапия и от заключението на експертната комисия", обясни директорът на Националната онкологична болница.

След като бъде закупен, уредът ще бъде инсталиран в операционното отделение на Онкологията. Дарителската инициатива, която се провежда с медийното партньорство на Дарик, ще продължи шест месеца. Средствата ще се набират чрез дарителска сметка, която е разкрита във фонд "13 века България", както и с sms с текст DMS ZAJIVOTA на кратък номер 17777.

Благотворителният търг, с който ще се отбележи официалният старт на инициативата, ще се проведе този следобед от 18.00 ч. в камерната зала на Народния театър "Иван Вазов" в столицата.

Повече информация за цялата инициатива може да намерите на www.zajivota.org.