Ръст на фалшивите продукти на билкова основа по време на пандемия. Мазила и отвари с неясно съдържание и произход заливат пазара през последните месеци, сигнализират зрители на NOVA.

Продуктите със съмнително качество обещават бърз лечебен ефект и често се произвеждат в домашни условия, предупреждават от бранша. В търсене на бързо лечение с природни продукти - в интернет се намират безброй предложения за справяне с дерматит, проблеми с косата или ставите.

Според офертите - със силата на билките за броени дни можем да кажем „сбогом” на травмите, косопада или гъбичките по кожата. Чудодейните свойства обещават търговци на мехлеми, отвари, кремове и гелове в групите за търговия в социалните мрежи.

Нова измама с хапчета за отслабване в интернет (ВИДЕО)

На такава оферта преди дни попада и производителят на билкови продукти Веселина Ралчева. „Видях такъв чудодеен мехлем, който лекува ставите - със снимка на български студент, изобретил великото открие”, обясни Ралчева.

Като производител точно на продукти от билки и етерични масла обаче Веселина е скептична към офертата. Така започва собствено проучване. „От любопитство проверих снимката в Google и се оказа, че този студент е и чешки, и испански и хърватски.

Беше представен с различни имена и навсякъде се казва, че е „открил” този чудодеен мехлем. Много от тези, рекламирани като „чудодейни”, оправящи от стави до гъбички мехлеми - най-вероятно не са узаконени по никакъв начин”, смята Ралчева.

Ръст на офертите с фалшиви лечебни продукти от различни видове билки отчитат и контролните органи. „Неправилно се рекламират като някакви чудодейни средства за справяне с болести от най-различно естество.

Особено сега, по време на пандемия, има повече случаи, при които потребителите биват заблуждавани от подобни оферти”, обясни Димитър Маргаритов от Комисията за защита на потребителите.

В интернет можем да попаднем и на биокозметика-менте, предупреждават от бранша. За да сме сигурни, че не сме подлъгани - трябва да следим съответния знак за „био”, както и номера на сертифициращия орган върху опаковката.
nova.bg