Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС, архив
Много е важно България да не остава без политическа опозиция. Това ще бъде пагубно за нашата демокрация, заяви в пловдивското село Труд президентът Румен Радев по повод на оттеглената днес оставка на Корнелия Нинова на конгреса на левицата. Той допълни, че очаква България да има единна, сплотена политическа опозиция, защото не може да има власт без коректив.

Корнелия Нинова оттегли оставката си като лидер на БСП
 
„За народа ни сигурният брод към нашата идентичност винаги е съществувал и това е вярата. Убеден съм, че подкрепата на Българската православна църква има традиции и днес те са силни“, каза още държавният глава в село Труд, където пристигна за юбилейното тържество по случай 150-годишнината на храма „Света Троица“.
 
„Тук сме за един прекрасен празник на българската вяра, на българския дух. Очаквам България да има единна, сплотена политическа опозиция. Много е важно, защото иначе която и власт да бъде, остава без коректив. Не може да има власт без коректив“, каза Радев.

Конгрес на БСП - какво се очаква?
 
Тържествената литургия по случай празника в храма „Света Троица“ бе отслужена от пловдивския митрополит Николай. Той разкритикува стратегията за детето и поиска съдействие от президента за въвеждане на часове по вероучение в училище. От своя страна Радев каза, че това е тема, която трябва да се разгледа от институциите, но има място за подобен дебат.
 
Нашите деца растат и научават за религията не от училище. Това са важни въпроси. Научават за нашите традиционни православни ценности също не от училище. А в училище могат да бъдат изучавани такива неща. Това е един сериозен дебат, който трябва да бъде обмислен. Да вземем пример от други държави, включително в ЕС“, посочи той.
 
Румен Радев каза, че няма подробна информация за конгреса на БСП от днес и че не се меси в работата на нито една партия.