/ Sofia photo agency
Държавната руска корпорация „Росатом“ е готова наравно с други претенденти да участва в конкурса за възобновяване на строителството на атомната централа „Белене“ в България и е способна да завърши изграждането на този обект в кратки срокове. Това заяви пред журналисти първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация Сергей Приходко преди визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София, предаде ТАСС.

Руският премиер Дмитрий Медведев идва в България

"Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ „Белене“. Руската компания е готова наравно с други компании да участва в конкурсните процедури", каза Приходко.

АЕЦ „Белене“ може да бъде изградена за 9 млрд. евро за около 8 години

По думите му Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-висшите изисквания за безопасност, а „Росатом“ е лидер в изграждането на атомни блокове. Приходко също така припомни, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България. Руските специалисти са изпълнили голям обем от работа по проектирането и лизенцирането, допълни той.

Корпорации от Китай, Корея и Франция се интересуват от АЕЦ "Белене"

"Всичко това говори в полза на това, че „Росатом“ е способен да осигури доизграждането на централата в кратки срокове и да участва в качеството на партньор във всички жизнени цикли на АЕЦ-а", добави той. Приходко заключи, че веднага щом в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка.

Възобновен е диалогът между Лондон и Москва

Има различни оценки на щетите, нанесени на страните от ЕС заради санкциите на Брюксел срещу Руската федерация и отговорът от страна на Русия, но е очевидно, че трябва да говорим за сериозното подкопано взаимно доверие, коментира още първият заместник-ръководител на руското правителство, цитиран от РИА Новости.

Приходко отбеляза, че "санкционната линия в Брюксел остава един от основните ограничаващи фактори, които възпрепятстват пълноценното сътрудничество между Русия и държавите от ЕС, включително в търговската и икономическата сфера". Очевидно, без санкции, европейският бизнес би могъл да направи много повече пари на руския пазар. Загубите на ЕС в санкциите са различни”, каза Приходко, отговаряйки на въпроса има ли някакви изчисления за загубите, понесени от българските икономически оператори в резултат на тези санкции на ЕС и руските реакции за ограничаване.

Руски медии: ЕС намира нови поводи за санкции срещу Русия

Той обаче поясни, че въпросът не е само в цифри. "Взаимното доверие над което всички ние работихме дълго и упорито беше сериозно подкопано, и ще бъде много трудно да се възстанови", каза представителят на руския кабинет на министрите.

Сергей Приходко обърна внимание на факта, че „санкционната спирала, насърчавана от Брюксел, не е от полза нито за Русия, нито за Европейския съюз“.

ЕС с нови санкции срещу Русия заради строежа на моста до Крим

"Необходимо е да се води бизнес към премахването на взаимните ограничения, но първата стъпка в тази посока трябва да бъде направена от този, който е произвел цялата тази бъркотия, а именно Европейския съюз", заключава Приходко.
БТА, БГНЕС