Роднините на загиналите в Охридското езеро пристигнаха в Скопие
Роднините на загиналите в Охридското езеро пристигнаха в Скопие / cнимкa: БГНЕС

Правителственият самолет с роднините на загиналите в Охридското езеро българи се приземи на летището в Скопие. Пътниците бяха посрещнати от министъра на отбраната на Македония Зоран Коняновски и от дипломати от посолството ни в Македония, допълва БТА.

Българите пристигнаха в Скопие, за да разпознаят телата на удавените си роднини. На борда на самолета пътуваха и лекари и психолози, които ще се грижат за пътуващите, защото случилото се е тежък удар за тях. 

Междувременно директора на изпълнителната агенция "Aвтомобилна администрация" Любомир Христов заяви пред БНР, че вече е установена връзка със собствениците на фирмите превозвачи от екскурзията до Охрид, в която стана трагедията. По думите му собствениците са предоставили достъп до документацията. Той добави, че когато проверката приключи, данните от нея ще бъдат предадени на Комисията за защита на потребителите.

По принцип, заяви Христов, при извършването на такъв тип превози е необходимо, превозвача да има договор с възложител, който от своя страна пък, трябва да е изпълнил изискванията на Закона за туризма, да отговаря на съответните изисквания, за осъществяване на туроператорска дейност. „Има изисквания по какъв начин се сформира една група и на какви изисквания отговаря тя, кое е лицето, което води, ръководи и представлява под някаква форма. Т.е в закона са предвидени параметрите, по които се посочват начина на формиране на групата и отговорността . Не би могло просто така, съвсем спонтанно, да се сформират такива групи", заяви Христов.

Днес в посолството на България в Скопие беше поставена траурна книга в памет на жертвите на трагедията в Охридското езеро. Един от първите, който се разписа в нея, е македонският министър на външните работи Антонио Милошоски.

15 българи загинаха след като туристическият кораб „Илинден" се преобърна във водите на Охридското езеро на 5 септември. На кораба е имало 55 български туристи. Трагедията се е разиграла около 11.00 ч. на 5 септември в близост до автопарк "Елешец". Корабът „Илинден" е пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 м. Намесата на корабите „Кристина" и „Александрия" е спасила голяма част от туристите.