Родители на деца с увреждания излизат на протест в градове в страната
Родители на деца с увреждания излизат на протест в градове в страната / DarikNews.bg, архив

Родители на деца с увреждания в поне десет града ще протестират днес с искания държавата да осигури адекватна финансова подкрепа за децата им и да изготви електронен регистър на лицата с увреждания.

В София протестното шествие ще тръгне от градинката до Народното събрание, ще мине пред сградите на Министерския съвет и социалното министерство, и ще завърши пред парламента. Още вчера майките на деца с увреждания обявиха, че не приемат планираните от правителството промени, които предвиждат увеличаване на месечните помощи, но само за лицата до 18 години.

Държавата планира диференцирани помощи за деца с увреждания

Въпреки че социалното министерство предвижда децата със степен на увреждания над 90% да получават по 930 лева месечно от догодина, протестиращите майки са загрижени как ще изхранват децата си след навършването на пълнолетие.

Вера Иванова е майка на дете с церебрална парализа, което вече е на 20 години.

"Пак не са преценили, пак не са обмислили, че тези деца не порастват. Като станат на 18 не тръгват на работа, нито спират да ядат, нито спират да са на памперси", заяви Иванова. Тя уточни, че получава 137 лева пенсия и 70 и няколко лева за придружител на дете със 100-процентово увреждане с чужда помощ.

Майките в София заплашват с гладна стачка пред Министерския съвет и продължават да настояват за създаване на електронен регистър на лицата с увреждания, по заболявания. "След всеки един процес, дори на този през април, ни казаха, че до месец регистърът ще бъде електронен, но там нищо не се променя", посочи още Вера Иванова.

Националният протест ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Добрич и в други градове, а в столицата родителите ще бъдат подкрепени от Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София.