Държавата планира диференцирани помощи за деца с увреждания
Държавата планира диференцирани помощи за деца с увреждания / БГНЕС
Държавата планира диференцирани помощи за деца с увреждания
89602
Държавата планира диференцирани помощи за деца с увреждания
Държавата планира диференцирани помощи за деца с увреждания
  • Държавата планира диференцирани помощи за деца с увреждания
  • Държавата планира диференцирани помощи за деца с увреждания

От догодина семействата на деца с вид и степен на увреждане 90 и над 90 процента ще получават от държавата по 930 лева месечно. Новият вид подпомагане е планиран от социалното министерство и предвижда по-ниски суми за децата с увреждания между 50 и 90 процента. Идеите за промени бяха обявени от ресорния министър Зорница Русинова, ден преди планирания национален протест на родителите на деца с увреждания, които отново ще поставят списък с 6 искания към държавните институции.

Ако едно дете има степен на увреждане между 50 и 70 процента, семейството му ще получава 350 лева. Ако увреждането е между 70 и 90 процента, помощта ще е 450 лева, а за 90 и над 90 процента степен на увреждане сумата ще е 930 лева. В рамките на този месечен бюджет родителите ще преценяват, дали да наемат личен асистент за детето си или те да изпълняват тази дейност, обясни министър Зорница Русинова.

"В рамките на следващите месеци ще подготвим промените в Закона за интеграция на хората с увреждания и със закона за бюджета ще предвидим ресурса, който е около 160 млн. лв. за следващата година", каза министърът.

Около 26 000 са децата с увреждания, които имат ТЕЛК и право да получават новия вид помощ, независимо от доходите на семейството. Сред тях са децата с церебрална парализа, които в по-голяма си част са с над 90 процента степен на увреждане. Когато навършат пълнолетие обаче, помощта им ще бъде спряна и заменена от пенсия, което прави намерението на държавата неудовлетворително за Вера Иванова, един от организаторите на протеста в София.

"Нашите деца остават за цял живот деца и те като станат на 18 години също имат нужда от храна. Тогава държавата тотално ги елиминира - 137 лева пенсия и над 70 лева за придружител на дете със сто процента увреждане", каза Иванова.

Родителите продължават да настояват и за електронен регистър на лицата с увреждания, по заболявания. А на протеста на 14 септември са готови на крайности. "Готови сме за гладна стачка пред Министерския съвет, а пък децата - порасналите и по-малките, да ги оставим в министерството и те с техните предложения да ги гледат", каза Иванова.