Родилката от Сопот със задушеното бебе може да бъде съдена за убийство
Родилката от Сопот със задушеното бебе може да бъде съдена за убийство / снимка: Sofia Photo Agency, архив

31-годишната Юлияна Илинова от Сопот, чието бебе почина от задушаване на четвъртия ден от раждането си, може да бъде съдена за умишлено убийство. Това ще стане, ако Апелативната прокуратура в Пловдив, на която е изпратено делото, прецени, че в случая се касае за подобен род престъпление, научи Дарик.

Обвинителите ще трябва да определят квалификацията на извършеното деяние и подсъдността въз основа на две експертизи. Според първата пеленачето е умряло от задушаване. Втората посочва, че Илинова не се е намирала в следродилна депресия, каквато версия имаше по-рано.

За умишлено убийство на детето си тя може да отнесе от 15 до 20 години затвор. Ако обаче магистратите не приемат втората експертиза и решат, че все пак е била в постродилна депресия, наказанието е до три години лишаване от свобода.

Юлияна, която вече има две деца на 11 и 2 г., е родила в частната болница „Торакс” в Пловдив. На 18 юни акушерката намерила новороденото мъртво. Самата майка твърди, че не е посягала на рожбата си, а само я кърмела и гушкала.