/ БГНЕС
КЕВР трябва да излезе със становище относно заявените от топлофикациите по-високи цени за парно, заяви председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски от "Продължаваме Промяната". Той посочи, че този въпрос е бил повдигнат и по време на заседание на комисията и депутатите очакват официалното становище на КЕВР след проверка обосновката на поисканите от топлофикационните дружества по-високи цени на парното и топлата вода от 1 юли.

Поскъпване на парното: Топлофикациите искат увеличение с от 30% до 300%

В отговор на въпрос, какви мерки ще предприеме Народното събрание, тъй като някои топлофикационни дружества са поискали увеличение от 300 процента, Рибарски отговори, че парламентът е законодателен орган, а крайното решение се взима от независимия регулатор.

"КЕВР проверява обосновката на тези заявления и след като удостоверяват, че са базирани на реални инвестиционни програми и разходи, които те ще направят, от те ще излязат с официалните решения", коментира депутатът.

Като възможна причина за исканото увеличение Рибарски посочи високите цени на природния газ. Относно спрените количества газ от Руската федерация, депутатът уточни, че доставките са заместени с други. "Виждате, че се стремим цените на природен газ да останат на същите нива", увери народният представител.

Ще плащаме по-скъп газ от 1 април, после идват и по-високи сметки за парно и вода

На въпрос дали се обмислят нови компенсаторни мерки, Рибарски каза, че такива действат и в момента. "Цената на топлинната енергия в този сезон не е толкова голям проблем, но в зимния сезон - ще помислим", посочи председателят на енергийната комисия.

 
БТА