Решават проблема с ромските гета в София след местните избори
Решават проблема с ромските гета в София след местните избори / Снимка: Sofia Photo Agency

Проблемът с ромските гета в София ще се решава след местните избори, защото е много деликатен. Каквото и решение да се вземе сега, ще бъде атакувано предизборно. Това заяви главният архитект на столицата Петър Диков.

Главният архитект допълни, че въпреки всичко продължава работата за намиране на терен, върху който да се изградят ромски жилища. „Аз лично не съм се отказал този терен да е в „Овча купел” , каза Петър Диков. Проблемът не се решава заради негативната реакция на хората по места, за където се предложи да има цигански жилища, допълни той.

Главният архитект съобщи още, че има идея за изграждане на няколко високоетажни сгради върху десет процента от територията на "София Ленд". Увеселителният парк не функционира от близо година, след като беше продаде. Новите му собственици вече са поискали промяна на предназначението на терена, допълни Диков. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството са върнали в Общинския съвет за допълнително становище желанието на частен инвеститор да построи сградите, станали известни като кули-близнаци в квартал "Сердика".

Диков каза още, че според измененията в устройствения план на града се предвиждат увеселителни центрове в периферията на София, например в района на Камбаните.

Нови гробищни паркове се предвиждат на югоизток след „Младост” и „Студентски град”, каза отново градският архитект, след като информира пред Дарик радио за това още на 2 юли. За пореден път той поясни, че нови жилищни комплекси ще се изграждат в северната част на София.

Междувременно СОС реши да бъдат съкратени всички незаети 27 щатни бройки в Tеатър „София” и да бъдат прекратени договорите на търговските обекти там. 812 000 лева ще бъдат отпуснати за обезщетение на частни имоти във връзка с разширението на улица "Опълченска" между булевардите "Сливница" и "Александър Стамболийски".

Хора с увреждания изразиха протеста пред кмета Бойко Борисов срещу проектонаредбата по програмата „Асистент за независим живот”. В нея не се предвижда индивидуален подход към придружителите и липсва гъвкаво работно време за тях.