Ректорът на ЮЗУ: Няма заключени студенти, могат да излязат
Ректорът на ЮЗУ: Няма заключени студенти, могат да излязат / снимка: БГНЕС, архив

В Югозападния университет няма заключени студенти, заяви ректорът на ВУЗ-а проф. Иван Мирчев. „В моите представи да си заключен означава да си затворен в пространство, което не можеш да напуснеш, а в случая не е така", подчерта той по повод двамата студенти, останали вътре.

Вчера с негова заповед бе ограничен достъпът до сградата на висшето учебно заведение и протестиращите могат да излязат, но не и да се върнат в окупираната от тях зала, затова двама предпочетоха да останат вътре. Заповедта важи до 13 януари.

"С моя заповед са заключени всички 8 сгради на ЮЗУ. Тя се издава минимум от 5 години. Целта е единствено икономии на парно, ток, телефони и вода, това се прави и на Запад. Това, че някой е избрал сам да стои вътре незаконосъобразно, е негов проблем и не знам дали е юридически обусловено. Смятам, че да окупираш нещо, което е неработещо, е нонсенс", коментира ректорът пред "Струма".

По думите му това е сграда за учене, а не за живеене и "ако не дай Боже" стане пожар, се пита кой ще поеме вината и отговорността.

Мирчев подчерта, че от сградата може да излезе всеки.

"Правят се опити да се внуши, че протестиращите студенти са обречени на глад, но това не е така и предназначението на сградата не следва да се променя заради коледни и новогодишни партита", добави ректорът.

Колеги на двамата студенти успяха да им пратят храна по частните охранители на университета, които след дълго настояване се съгласили да им я занесат.

"Ранобудните студенти" разпространиха позиция по случая, в която настояват проф. Иван Мирчев да отмени заповедта си.

Заради това „Ранобудните" от цялата страна заявиха, че се присъединяват към протеста на българските емигранти срещу правителството на Пламен Орешарски. Протестът на българите, прибрали се у дома за празниците, е насрочен за втория ден на Коледа - 26 декември.