Ректорът на СУ сигнализира прокуратурата за окупацията в СУ
Ректорът на СУ сигнализира прокуратурата за окупацията в СУ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Сигналът на ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев във връзка с окупацията на учебното заведение, е пристигнал в прокуратурата, научи Дарик. От държавното обвинение са категорични, че прокуратурата ще се съобрази във всеки един момент със Закона за висшите училища.

По-рано проф. Илчев посочи, че няма да разговаря с окупаторите. На въпрос дали ще се обърне и към полицията за съдействие, Илчев отговори: „Не, прокуратурата има право да направи това".

Във връзка със сесията на студентите той обясни, че се надява скоро да приключи сегашната криза:

„Надявам се, че скоро ще приключи тази криза и ще успеем да наваксаме. Както виждате, тези, които са завзели университета, не се интересуват от интересите на студентите", каза още ректорът.

Проф. Илчев обаче не посочи какво ще се случи със сесията на студентите, ако все пак окупацията продължи по-дълго.

След пресконференцията на новите окупатори стана ясно, че окупацията остава безсрочна и пълна до оставка на правителството на Пламен Орешарски. Като мотиви окупаторите посочиха недоволството си от това, че девет месеца протестират, но никой не ги чувал. Освен това действията на правителството били неприемливи за тях - като оставането на Пеевски като депутат и забавените действия срещу Христо Бисеров.

Все още не се допускат представители на администрацията и студенти. Има полицаи до Ректората, които обаче не предприемат действия срещу окупацията. Протестиращите успокоиха, че нямало опасност за ценните предмети и документацията в сградата и се ангажираха да не допускат материални щети в сградата, докато са вътре.