783 са вече потвърдените случаи на коронавирус в България. За 24 часа 48 души за новооткритите, а 25 от тях са били хоспитализирани. Това е своеобразен рекорд, обяви генерал Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Той беше категоричен, че това е резултатът от масовото разхождане по улиците миналата седмица.

Починалите са 37 души, има нова жертва. Става въпрос за 70-годишен мъж, който е издъхнал в "Пирогов" и е страдал от хипертония.

Щабът спира полетите на Wizz Air от Варна до Лондон

Няма деца от новозаразените, но още 9 медици са с положителни проби - в Пирогов са двама, в ЦСМП – един, и двама други от София.

Броят на излекуваните е нараснал със 17 души. Така у нас общо 122 души са вече прекарали инфекцията. Излекуваните деца са 6.

За денонощието в София има 32 случая - в "Пирогов" - 5, във ВМА - 4, в Александровска болница - 2, в "Света София" - 2, Инфекциозна болница – 1. 18 души са амбулаторни.
В Смолян има 7 случая, Кюстендил, Сливен, Пловдив, Кърджали, Бургас, Видин, Габрово, Велико Търново, Добрич – все по един нов случай.
 

Венцислав Мутафчийски
пресцентър, правителствена информационна служба



31 пациенти са в интензивно отделение.

20 са установените положителни за заразата жители на двата ромски квартала в София - "Филиповци" и "Факултета", съобщи шефът на столичното РЗИ. Там ще бъдат изследвани поне 200 души, които са контактни на заразените.

Решението за масовото тестване на населението в ромските квартали е взето именно заради факта, че първоначално подадените контактни на първи ред от вече заразените са се оказали много повече от декларираното от заразените. Заради това е било взето и решението двата квартала да бъдат отцепени от полиция.

В отговор на въпроса дали щабът възнамерява да предложи удължаване на ограничителните мерки, ген. Мутафчийски коментира, че това е политико-медицински въпрос и трябва да има съвсем ясни данни за епидемиологичната ситуация към момента на вземане на такова решение. "Много е рано да се даде отговор. Отпадането на мерките трябва да бъдат съчетано с реалности - че е овладяна ситуацията, че има достатъчно реанимационни легла, каза генералът.

"При нас бележи ръст епидемията, както забелязвате", натърти генералът. И обърна внимание, че постоянното даване на други страни за пример в отхлабване на мерките, като Германия, не е коректно, тъй като поначало у нас режимът е бил по-либерален - магазините, например, работят.