Рекорден брой дела образувани във ВАС за 2007 година
Рекорден брой дела образувани във ВАС за 2007 година / netinfo
Рекорден брой дела – над 13 000 – са образувани във Върховния административен съд за 2007 година. Това съобщи председателят на съда Константин Пенчев. Съдът е касирал изборите за кметове в 8 населени места, където ще има нови избори.

Данните от отчетния доклад на съда сочат, че тенденцията за увеличаване броя на делата се запазва и те не намаляват със стартирането на регионалните административни съдилища.

Съдиите са разгледали близо 17000 дела през миналата година, което е най-големият брой от създаването на съда. Средната натовареност на съдия е 180 дела за година. Над три месеца са продължили едва 4 процента от делата. Миналата година са образувани 58 дела за отмяна на нормативен акт на Министерски съвет. Съдът е отменил текстове от четири подзаконови нормативни акта – от националния рамков договор, наредбата за социалните помощи, тарифата за ветеринарни такси и вноската за медицинска експертиза на работоспособността. 206 дела срещу резултати от местните избори е образувал съдът, 24 избора са касирани, а осем са касирани и на втора инстанция. Така в осем села ще има нови избори.

Увеличават се делата и за обществени поръчки срещу решения на Висшия съдебен съвет.