Реформаторите ще подкрепят президентското вето върху Изборния кодекс?
Реформаторите ще подкрепят президентското вето върху Изборния кодекс? / БГНЕС, архив

ПГ на Реформаторския блок най-вероятно ще подкрепи президентското вето върху промени в Изборния кодекс. Политическото решение щяло да бъде взето във вторник след заседание на Изпълнителния съвет на Блока и на парламентарната му група.

Това стана ясно от думите на председателя на ДСБ Радан Кънев пред журналисти, след среща с представители на българите, живеещи в чужбина.

Те търсят подкрепа от партиите в Народното събрание за еднакви избирателни права между българските граждани тук и тези, които живеят зад граница. Сънародниците ни настояват за подкрепа на президентското вето, за това българите в чужбина да могат да гласуват с целия арсенал от възможности, с който се гласува у нас.

Логична стъпка е да търсим подкрепа за нови текстове - българите да могат да избират и да бъдат избирани като депутати, и това отваря въпроса какво става с онези, които имат двойно гражданство, обясни Тася Таскова, представител на сънародниците ни в чужбина.

Има искане и за автоматично отваряне на секции, каквато възможност съществуваше в стария ИК. Така, подчерта Таскова, ще се въвлече в изборния процес българската диаспора. За българите в чужбина било неприемливо записаното с промените изискване за откриване на секции при 100 заявления. Затова те настояват прагът да бъде свален на 20-30-40 молби.

При разглеждането на промените в кодекса реформаторите бяха предложили цифрата 50, но текстът бе отхвърлен.

Според друг представител на сънародниците ни зад граница - Стефан Манов, е странно да се остойностяват правата на гражданите. Решението на депутатите, според него, не е решило проблема с т.нар. гласове от Турция, а го е задълбочило. Аргументът да намалим относителната тежест на вота в Турция изисква свободно разкриване на секции навсякъде - в области, зони, където живеят български граждани, подкрепи го и Радан Кънев.

Той припомни, че изборите през 2014 г. са показали, че колкото по-либерален е режимът за секции в чужбина, толкова по-малка е тежестта на гласовете от Турция. Кънев беше категоричен и, че между представителите на ПГ на РБ и на българите в чужбина за улеснено гласуване няма принципни противоречия. Голяма част от разговорът днес е бил за изчистване на налагани в обществото заблуди.

Лидерът на ДСБ припомни, че реформаторите са вносители на предложение за създаване на избирателен район "чужбина", което е част от предизборните програми както на самите тях, така и на ГЕРБ. Следва да се събере необходимото мнозинство, което очевидно изключва Патриотичния фронт от това гласуване, допълни Радан Кънев.

Съпредседателят на ПГ на Блока добави, че, ако президентското вето мине в пленарната зала, ще се стигне и до нови законодателни инициативи по изборното законодателство, по които да се търси мнозинство, но , явно, по думите му, без ПФ.

Има сериозен ценностен разлом между нас и националистите, коментира Корман Исмаилов. Ние залагаме на индивидуалните граждански права и това, че националистите зададоха дневния ред, по който ГЕРБ се плъзна и подведе и други партньори - АБВ, отива на ново предоговаряне.

Източник: БТА