/ iStock/Getty Images
Стотици сигнали за силно задимяване са подадени днес на спешния телефон 112. Позвъняванията започнали още от сутринта. И в този час в редица квартали на столицата се усеща отчетлива миризма.

В момента няма пожар нито на Рила, нито на Витоша, информираха източници в пожарната, посочва БТА. По-рано през деня огън бушувал в Плана планина, близо до Календерова махала.

Янев за огнените бедствия у нас: Най-важното е да запазим човешки животи

Във връзка с много сигнали, подадени в контактния център на Столична община, за миризма на пушек, от там информират хората, че към момента няма установени пожари на земеделски и горски земи на територията на София. Силният вятър е причина за достигането на мирис на пушек, идващ от огнища извън територията на Столична община, съобщиха още от пресцентъра на общината. Екипите на аварийната дирекция на Столичната община в координация с пожарна извършват непрекъснато наблюдение.

Пожарът в Северна Македония опасно се приближава към България

"Ако усещате мирис на изгоряло и в София, това е от пожарите в Република Северна Македония". Това пък съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

"Голяма част от Югозападна България е под тази пелена от дим. С пренос от югозапад, който постепенно ще се ориентира от запад, и през следващите часове ще остане така", допълват от НИМХ.





 
БТА