Реализираните студенти ще формират бюджета на висшите училища
Реализираните студенти ще формират бюджета на висшите училища / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На брой реализирани студенти ще се раздават средства на висшите училища. Такава ще е новата тенденция за финансирането на университетите, съобщи в Пловдив министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Тя уточни, че засичането на данните ще става чрез НАП, а не както досега с помощта на кариерните центрове към ВУЗ-овете. Амбицията на просветното министерство е новата практика да заработи от следващата година.

Тенденцията е към 2020 г. да има между 30-32% висшисти, като до 90% от тях ще бъдат реализирани на пазара на труда, допълни проф. Клисарова. Ще се цели и редуциране броя на отпадналите ученици до максимум 11%. В момента те са между 18 и 26% за различните региони, като най-често отпадат между четвърти и осми клас. За това ще се изработят програми за учене през целия живот и „Втори шанс”.

Относно ситуацията с протестите в страната просветният министър коментира, че те я мотивират да работи още повече и отговорно. По повечето предложения на синдикатите в сферата на училищното образование можем да постигнем консенсус, ще се борим и за 5% от БВП за образование, обеща министър Клисарова.

Изпратена е анкета до 5000 учители по български език в цялата страна за мнение относно учебното съдържание по български език. Резултатите от нея ще станат ясни до 1 септември. Анкетата съдържа старите учебни планове и новите предложения, както и графа за мнението на учителите. Промените няма да засегнат броя на часовете, те ще трябва да останат регламентираните по закон 82.

Законът за предучилищното и училищно образование трябва да влезе на първо четене до коледните празници. През есента министър Клисарова има амбицията да проведе широко обществено и експертно обсъждане на вече почти готовия акт.

Министър Анелия Клисарова бе гост на провеждащия се в Пловдив Съвет на ректорите на висшите училища. На него присъстваха 42-ма от общо 52-ма шефове на университети в България.

Още новини от Пловдив