/ БГНЕС, архив
Действията по разследване на катастрофата с автобус край Своге в събота, при която загинаха 17 души, продължават с разпити на свидетели, съобщават от прокуратурата. В Националната следствена служба са разпитани 20-те членове на Държавната приемателна комисия, извършила окончателното приемане на пътя след ремонта му.

Министър Нанков с коментар след разпита в следствието

Те са представители на различни институции: Агенция „Пътна инфраструктура“, Областно пътно управление, МВР, РИОСВ-София и РИОСВ-Враца, Районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Мездра и Своге, Столична община, общините Мездра и Своге, както и представители на фирмите, осъществявали проектирането, инженерния надзор и изпълнението на пътя - ДЗЗД „ТРЕЙС-СВОГЕ“, „Виа-План“ ЕООД, „Пътконсулт 2000“, „Мотт Макдоналд лимитид“.

Мантинелата на пътя край Своге е отговорност на общината

Като свидетели са разпитани също министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков и председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.

Шофьорът на автобуса убиец остава под домашен арест

Органите на досъдебното производство са получили искане от Агенция „Пътна инфраструктура“ за започване на ремонт на пътния участък, в който е станало произшествието. Такова разрешение няма да бъде дадено преди от пътната настилка на това място да бъдат иззети по реда на НПК проби, които да бъдат ползвани при експертизи за установяване на състоянието, състава и начина на изпълнение на асфалтовия път, обясняват от държавното обвинение.

"Трейс Груп Холд" публикува отворено писмо за ремонта на пътя в Искърското дефиле

В петък такива проби ще бъдат иззети от следователи чрез съответни технически средства, в рамките на оглед, който ще започне в 10,00 ч. Провеждането на огледа и вземането на проби от настилката на пътя ще причини временно затруднение при движението. На АПИ и МВР е възложено създаването на необходимата организация за това и оповестяването й. Започването на ремонт на пътния участък ще бъде разрешено без каквото и да е забавяне, но само след вземането на проби от настилката на конкретния пътен участък, уверяват от прокуратурата.