Разкриха подробности за задържания за убийството на Маринова
99186
Разкриха подробности за задържания за убийството на Маринова
  • Разкриха подробности за задържания за убийството на Маринова
21-годишният Северин Красимиров от Русе е задържан в Германия за убийството на журналистката Виктория Маринова. Това съобщиха на брифинг в Министерския съвет главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов. Мъжът е напуснал страната през Дунав мост при Русе 24 часа след убийството и е задържан късно снощи от властите в Германия.
 
По данни на прокуратурата ДНК-профилът на Красимиров съвпада изцяло с откритите следи по тялото и дрехите на жертвата. Задържаният живее в ромската махала на русенския квартал „Тракция” близо до мястото, където в събота Виктория Маринова бе открита изнасилена, душена и убита. Мотивите за убийството все още не са категорично потвърдени, но по думите на Цацаров вероятно става дума за спонтанно нападение с цел сексуално посегателство. Красимиров има криминална регистрация за кражба на цветни метали, когато е бил 10-годишен, тренирал е бокс и е вероятно да е бил пиян по време на нападението. Предстои германски съд да разгледа заповедта му за арест, след което Красимиров ще бъде екстрадиран в България. Задочно са му повдигнати обвинения за изнасилване и убийство.

Задържали в Германия заподозрян за убийството на Виктория Маринова?


Тялото на 30-годишната Виктория Маринова бе открито в събота следобед близо до алея край Дунав. Тя бе административен директор и водещ в русенската телевизия TVN. По данни на МВР жената е била изнасилена, душена и убита. От началото на разследването са били задържани за разпит няколко човека, но след установяване на алибито им всички са били освободени, съобщи вътрешният министър Младен Маринов. Късно снощи по искане на родните власти германската полиция е задържала 21-годишния Северин Красимиров. Той е напуснал страната ден след убийството. Операцията по задържането му продължила 6 часа, тъй като Красимиров обиколил общо три германски провинции. ДНК-профилът му съвпада напълно с откритите следи по тялото на жертвата, допълни Младен Маринов.

брифинг министерски съвет
БГНЕС

"Северин Надеждов Красимиров, роден през 1997 година в Русе, живеещ в Русе. Адресът, който е обитавал, е в близост до мястото на извършване на престъплението. По отношение на това лице има криминална регистрация през 2007 година за кражба на цветни метали. Други данни за извършени от него престъпления няма", каза Маринов и допълни: "В хода на работата са иззети достатъчна веществени доказателства, които свързват пряко лицето с местопрестъплението и жертвата. Част от ДНК експертизите са готови, които дават информация за наличие на ДНК материал по дрехите, с които е бил извършителят както от жертвата, така и негов ДНК материал, както и негов ДНК материал върху трупа на жертвата".

брифинг министерски съвет
БГНЕС

По информация на главния прокурор Сотир Цацаров разследването продължава по всички възможни версии както свързани с личния живот на Виктория Маринов, така и с професионалната ѝ дейност.
 
Данните до момента обаче сочат за спонтанно нападение, заяви Цацаров: "Установените на този етап доказателства сочат за спонтанно нападение на жертвата с цел сексуално посегателство. Самото сексуално посегателство, както и самите телесни увреждания, които са причинени и впоследствие са станали причина за смъртта ѝ, са бих казал изключително брутални, изключително тежки по своя характер и показващи и доста силни според мен и характерови отклонения. Но това, което е установено на тази етап, сочи за спонтанно забелязване на жертвата, нападение, нанасяне на удар, в резултат на който са счупени костите в областта на носа, завличане на жертвата в близките храсти, извършването на сексуално посегателство и други действия, свързани с него, които са бих казал извратени, и едновременно с това нанасяне на още допълнителни удари - лицето е тренирало бокс. Като са налице и данни - не можем да ги потвърдим на този етап, събират се свидетелски показания, че в предходните часове лицето е употребило доста голямо количество алкохол", каза той.

Криминалисти описаха вероятен профил на убиеца на журналистката в Русе

Предстои германският съд да разгледа европейската заповед за арест на Красимиров, след което той да бъде екстрадиран у нас. Повдигнати са му две обвинения – за изнасилване и умишлено убийство, извършено по особено жесток начин.

брифинг министерски съвет
БГНЕС