Разследващите органи все още нямат заподозрян за убийството на 30-годишната журналистка от Русе Виктория Маринова. Към момента се работи по няколко версии, които включват престъплението да е извършено както от психично болен човек, така и планирано действие с личен мотив. Събота през деня Виктория тича по алеята край Дунава, нападната е, ударена е, бита е, душена и е изнасилена брутално и жестоко, според разследващите. Убиецът е оставил ДНК следи. Вариантите за разкриване от тук нататък са - ако ДНК-то, намерено по жертвата, съвпадне с регистрираните криминално проявени в базата данни на МВР, ако обаче такова съвпадение не се намери, много важен ще се окаже психопрофилът на извършителя. Проверен до момента е и бившият съпруг на Виктория, както и други близки около нея хора. Засега от МВР казват, че няма никакво съвпадение с намереното по нея ДНК. В района няма и камери, което означава, че не може да се проследи и маршрутът. Липсват вещи на Виктория Маринова, но за момента не е ясно дали е било с цел грабеж, тъй като се касае за убийство по особен жесток начин. Няма го и телефонът ѝ все още.

30-годишна жена е била убита в Русе (ВИДЕО)
 
Криминалистът Иван Савов коментира убийството на журналистката в Русе Виктория Маринова. Той обясни, че националната ДНК база данни, която се намира в Института по криминалистика на МВР, се запълва от около 18 години, но проблемът е, че тя е малка и в нея има няколко хиляди профила.
 
„Освен това при регистрация в районните управления на МВР в общия случай не се снема ДНК поради липса на достатъчно средства за проби”, обясни Савов. Така на практика полицията разполага с голям регистриран контингент, но с малка възможност да събира безспорни доказателства, какъвто е ДНК –профилът.
 
„Проблемът е, че се създаде един нездрав шум около този инцидент и това размива истината, която излиза бавно. Това пречи на издирвателната дейност, пречи на дейността на служителите“, допълни той.

Версиите за жестокото убийство на журналистката в Русе - докъде стигна разследването?
 
По думите на криминалиста Иван Савов към настоящия момент всички версии са допустими и по всички тях се работи.

бдение Виктория Маринова
БГНЕС

„Една по една версиите се изчистват на база на обстоятелствата, които се уточняват. Ще изкажа личното си мнение и усещане - този случай ми прилича на типично престъпление, свързано с човек с психични отклонения. Видяхте мястото. Освен това, става дума за красива млада дама, която привлича погледите, тича на място, което е отдалечено, не е оживено. Работили сме по такива случаи в софийските паркове и по такива места се крият всякакви хора с отклонения. Напълно е възможно такъв човек в изблик на емоция да е извършил убийството. Ако въпросният човек е имал за работа да я убие и е било поръчково, той е щял да я убие, без да оставя толкова много следи, няма да е необходимо да прави толкова много глупави ходове, които са направени там. Интересно е и защо телефонът на жертвата го няма. Вероятно някои ще кажат, че в телефона ѝ има информация, но от друга страна, телефонът не е пускан, след като не е засечен“, посочи криминалистът.

Още няма задържан за убийството в Русе
 
По думите му това е криминално деяние, свързано с първичните желания на един човек, който е психически неуравновесен.
 
Как се държат такива хора след такова престъпление?
 
Според криминалиста някои от тях решават да се похвалят, защото по думите му това им носи допълнително удовлетворение, вторият тип отиват на място, за да гледат какво се случва, третият тип се покриват.

бдение Виктория Маринова
БГНЕС

„В никакъв случай не е задължително този човек външно да проявява тези отклонения. Той може да е съвсем нормален човек през повечето време и в някакъв момент това да се отключва, като води двойствен живот“, каза Савов.

ЕК за убийството в Русе: Очакваме бързо и задълбочено разследване
nova.bg