/ ThinkStock/Getty Images
Комитетът за защита на журналистите призова за задълбочено разследване на убийството на Виктория Маринова
Жестокото убийство на млада жена, журналист в местна телевизия, намери отзвук в световните медии.
 
"30-годишната Виктория Маринова е изнасилена, удряна с юмруци и душена. Младата жена и майка на 7-годишно момиченце е административен директор на телевизия TVN и водеща. Все още не може да се каже дали убийството е свързано с работата на Маринова, дали в него има личен мотив или престъплението е извършено по съвсем различни подбуди", съобщава  Би Би Си.
 
Продължава разследването на жестокото убийство в Русе

Британската медия изброява и убийствата на журналисти тази година - това на Маринова е третото в Европейския съюз за последната година и четвъртото от началото на 2017 г. досега. България е на последно място по свобода на медиите в ЕС, според "Репортери без граници", припомня Би Би Си.
 
В. "Гардиън" също пише за престъплението, като подчертава, че международната общност осъжда покушението. Politico подготвя дописка за убийството и припомня, че последният материал на журналистката е свързан с корупция при усвояването на европейски фондове.

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) призова българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството на българската журналистка Виктория Маринова, водеща и административен директор на местния телевизионен канал ТВН, се казва в декларация на Комитета, публикувана на сайта му и цитирана от АФП.

Работи се по всички версии за убийството в Русе

"КЗЖ е шокиран от варварското убийство на журналистката Виктория Маринова. Българските власти трябва да положат всички усилия и да използват всички ресурси, за да извършат цялостно разследване и да изправят отговорните пред правосъдието", заяви в Брюксел представителят на представителя на Комитета в Европейския съюз Том Гибсън.

Изследване на Комитета сочи, че в Европейския съюз през изминалата година са убити двама журналисти заради работата им. Словашкият разследващ журналист Ян Куциак бе застрелян през февруари 2018 г. в Словакия, а известната малтийска разследваща журналистка Дафне Керуана Галиция бе убита през октомври 2017 г. от експлозия в колата й близо до дома й в Малта, напомня Комитетът за защита на журналистите, чиято централа е в Ню Йорк.

Организацията Репортери без граници също призова българските власти да "хвърлят цялата светлина върху този ужасяващ акт" и да осигурят защита на колегите на Маринова, предаде АФП.

Министър Маринов за убийството в Русе: Изключително брутално престъпление

Представителят за свободата на медиите в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Арлем Дезир заяви, че е шокиран от убийството на разследващ журналист и призова за цялостно и стриктно разследване, добавя АФП.
БТА