Мъж открадна близо 15 000 лева за пенсии от пощата в Суходол. По какво обаче тактиката на крадеца прилича на телефонните измами, посочва NOVA.
 
Действието се развива на 8 февруари в пощенския клон на улица „Овче поле” в Суходол. Около 10:00 ч. сутринта пред пощата спира инкасо автомобил, охранителите носят парите за пенсиите – около 15 000 лева.

Кой е телефонният измамник, който събира пари от кметове и депутати?
 
Малко след 08:30 ч., след като охранителите с инкасо колата си тръгват, а служителката заключва парите, в сградата влиза мъж, представя се също за охранител и иска от служителката да види парите.
 
Мъжът обяснил, че колата, с която охранителите донесли пенсиите, била обрана. Затова трябва да опише всички налични пари в касата.
 
„Възползвайки се от невниманието на госпожата, прибира парите и се отдалечава. Имало е достатъчно хора, които са присъствали на мястото и са чакали да си получат пенсиите”, обясни Иво Величков от сектор „Измами” в СДВР.

Вижте каква е най-новата схема на телефонните измамници
 
Така крадецът отмъкнал парите пред очите на събралите се на опашка пенсионери. Единици успели да го изпреварят, като Василка Милушева. Възрастната жена се разминала на косъм с грабежа и с крадеца, разказа снаха й.

„Тя тъкмо ги беше взела, а той влязъл и казал, че инспектор е бил – и си е тръгнал с парите. Свекърва ми е последната, която си е взела парите”, каза Радка Ботева.
 
Пари за пенсионерите ще има, защото сумите са застраховани. Пари обаче има и за крадеца. Той все още се издирва, защото в този пощенски клон камери няма.

Психолози обясняват защо ало-измамниците успяват да омагьосат жертвите си
nova.bg