Не минава ден, в който да не регистрираме телефонна измама, твърди Ивайло Величков от Столичната дирекция на вътрешните работи пред NOVA.

При телефонните измами има две страни, като и жертвата, и измамникът имат своята специфика. По-голямата част от жертвите са възрастни хора, които предвид годините си са малко по-изолирани, малко по-неинформирани, казва криминалният психолог Тодор Тодоров.

Жена даде 100 000 лева на ало-измамници в София

Психологът Емил Пенов обяснява, че измамниците притежават високо нарцистично чувство и способност да манипулират, която може да се доближи до артистични умения, ориентират се в реакциите на жертвите си и променят своето поведение, за да ги убедят в твърденията си.

Телефонни измамници ограбиха тв легендата Анахид Тачева

Недоверието в институциите, в полицията, в правораздаването създава благоприятна почва за това хората да попаднат в лапите на измамниците, допълва той.

"Всичко е комплексно, неслучайно телефонните измами се случват у нас, развиват се и процъфтяват. Просто има идеалните условия - ситуацията въобще в държавата, народопсихологията ни, особено на по-възрастните хора и тези изключително комбинативни и интуитивни, находчиви измамници, които не изпитват емпатия и вземат спестените пари на жертвите си", каза Тодор Тодоров.

Син спаси баща си, телефонни измамници не успяха да отмъкнат крупна сума

"Нарцистичната болест" при ало-измамниците им пречи да изпитват чувство на емпатия, на съпричастност, в живота не създават дълготрайни връзки, а отношенията със семействата им, ако имат такива, са на повърхностно ниво, без емоционално задълбочаване.

Телефонните измамници в България се обаждат на десетки хора на ден и при някой "номерът минава". Тези, при които не е минал обаче, не считат за нужно да се обадят в полицията за опита за измама, коментира още Тодоров, поставяйки това сред условията за процъфтяване на телефонните измами, които са изключително български патент.

Жена надхитри ало-измамници, уж плаче по телефона, а звъни в МВР

От полицията съветват, когато хората разбират, че се опитват да ги измамят, да прекъснат разговора, да потърсят по най-бързия начин близките си, да проверят твърденията на мошениците, да се обадят на органите на реда.

Източник: nova.bg