брацигово
брацигово / netinfo
Взривилото се в Брацигово напрежение след новината, че китайска компания иска да открие край градчето завод за рециклиране на пластмасови отпадъци, не стихва. То стана повод за организираната днес пресконференция по темата, съобщи кметът Петко Петков. Брифингът ще бъде от 14,00 часа в сградата на общината.

Градоначалникът се застрахова, че местната администрация няма нищо общо с инвеститора и бизнеса с боклуци – просто е изпълнила законовото си задължение да публикува съобщението на сайта си. Той увери, че ще направи възможното, за да защити интересите на гражданите. По думите му, проектът е в съвсем начален етап – обявено е само инвестиционно намерение, а то не означава, че ще бъде разрешена дейността.

От РИОСВ също припомнят, че първата крачка е направена, но тя е една от многото в дълга процедура, чийто финал зависи и от волята на гражданите. Инвестиционното намерение се обявява точно, за да се вземат становища и възражения от всички страни, в случая – в срок до 25 януари. Дори да се постигне съгласие, Екоинспекцията прави оценка на въздействието върху околната среда и ако има риск за здравето и живота на хората, проектът ще бъде отхвърлен.

Брацигово настръхна срещу предприятие за рециклиране на пластмаси

Той е на „Европейска рециклираща компания“ ООД – фирма, регистрирана през есента на миналата година от двама китайски граждани – Джоу Шидан и Янг Ванг. Те са сключили дългосрочен договор за наем на бившия завод за емайлирани съдове, който е собственост на „Каомет“ ЕООД.

Опасенията на местните хора са, че производството на гранули от пластмасови отпадъци може да нанесе непоправими вреди на околната среда и да окаже негативен ефект на трите гордости на Брацигово и общината – минералната вода, туризма и маслодайните рози. Събира се подписка срещу разкриването на рециклиращия завод, а в социалните мрежи кипи от призиви да се изпращат възражения на мейлите на общината и РИОСВ.