Разделят заболяванията на два пакета от април догодина
Разделят заболяванията на два пакета от април догодина / netinfo
Разделят заболяванията на два пакета от април догодина
86130
Разделят заболяванията на два пакета от април догодина
Разделят заболяванията на два пакета от април догодина
  • Разделят заболяванията на два пакета от април догодина
  • Разделят заболяванията на два пакета от април догодина

Разделяне на заболяванията, за които Здравната каса заплаща, в основен и допълнителен пакет ще има, независимо от факта, че Конституционният съд обяви реформата на ресорния министър Петър Москов за незаконна.

Тази мярка обаче няма да се реализира от тази година, а ще влезе в сила през април 2017 г. Това съобщиха от здравното министерство по време на семинар на здравните власти.

Защо КС спря реформата на Москов

От ведомството са преработили критериите за пакетите, а една от основните разлики е, че за лечение на заболяване в допълнителния пакет вече няма да се чака до два месеца, а срокът ще е строго индивидуален спрямо диагнозата.

Общински болници: Решението на КС за реформата на Москов е добро за здравната система

"Разделянето на пакетите на основен и допълнителен може да бъде направено в новия договорен период, който ще бъде от 1 април следващата година. Дотогава остава пакетът, който е в момента. Допълнителният пакет ще включва лечение на диагностицирани вече заболявания или състояния, които не водят до непосредствена заплаха за живота или трайно увреждане на здравето, и при които медицинските дейности могат да бъдат планирани във времето, без опасност от влошаване на състоянието и степента или стадия на развитие на болестта. Изрично разписваме текстове, според които планирането на медицински дейности в този допълнителен пакет може да бъде извършено, след като се изпълнят следните изисквания. Първо, имаме поставена диагноза, която да дава основания този пациент да бъде плануван за лечение за определен период от време. Второ - да имаме обективна медицинска оценка на здравословното състояние на пациента, на историята на развитие на това негово заболяване и на вероятното бъдещо развитие на заболяването. И трето - при задължително изпълнение на условието - да бъде предоставена на здравно осигуреното лице достъпна информация относно сроковете за планов прием, която да дава възможност за вземането на информирано решение от самия пациент", обясни заместник-здравният министър Ваньо Шарков.