Разбиха престъпна група, ощетила държавния бюджет с над 20 млн. лева
Разбиха престъпна група, ощетила държавния бюджет с над 20 млн. лева / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Антимафиоти задържаха трима души за данъчни престъпления, ощетили държавата с  над 20 млн. лева. Нанесените щети за бюджета са за периода от януари 2010 до декември 2011 г.

Разследването е водено паралелно в София, Варна, Бургас, Благоевград, Плевен и Стара Загора. Претърсени са общо 19 адреса - жилищни помещения и офиси. Намерени и иззети са оригинални първични и вторични счетоводни документи, голяма сума пари, оптични носители, компютърни конфигурации, мобилни телефони и СИМ карти.

Изяснено е, че организатор на групата е 35-годишен мъж. Той е криминално проявен, с регистрации за изнудване, хулиганство, унищожаване на чуждо имущество, кражба, условно и ефективно наказание, допълват от полицията.

Разследващите са установили, че са извършвани симулативни търговски сделки със скрап с фалшиви счетоводни документи, издавани от името на различни търговски дружества. Дружествата не са разполагали с физически и технологичен капацитет - нямат лицензирани площадки, а управителите им са неграмотни, малоимотни и реално не могат да ръководят и извършват такъв вид дейност. С помощта на участниците в групата те са избегнали плащания на данъчни задължения в особено големи размери.

Заподозрени са още трима души. Това са управителите на две от фирмите - на 56 и 31 години, като и главната счетоводителка на фирмата, собственост на ръководителя на групата.