Вътрешният министър Бойко Рашков изпрати писмо до директорите на ГД "Национална полиция", ГДЖСОБТ, СДВР, ОДМВР, в което благодари на полицейските служители, участвали в охраната на Народното събрание по време на организирания от партия "Възраждане" протест на 12 януари. Това съобщава на интернет страницата си МВР.

При овладяване на ситуацията пред сградата на Народното събрание пострадаха деветима полицаи, двама души са задържани, съобщиха от вътрешното министерство след края на протеста.

"Вие изпълнихте дълга си в ситуация, изпълнена с агресия, насочена към вас, и защитихте с доблест и всеотдайност сградата на Народното събрание", посочва министър Рашков и благодари от името на ръководството на МВР на полицаите за проявения професионализъм и усилия за опазване на обществения ред.

„Възраждане”: Протестът не е предизвикал размирици и много тежки проблеми

По думите му гражданите са видели, че българският полицай е отговорен, професионално изграден и безпристрастен служител на законността и защитник на институционалната стабилност на държавата.

Припомняме, че протестът, организиран от партия "Възраждане" срещу зеления сертификат, започна около 12 часа на 12 януари пред Народното събрание. Около 13 часа част от протестиращите стигнаха до сградата и започнаха да оказват натиск върху вратите. Те се качиха на стълбището пред парадния вход на парламента, блъскайки по прозорците на вратите. Площадът бе огласен от викове "Оставка". Депутатите изчерпаха дневната си програма и заседанието бе закрито минути след началото протеста.

Георги Димитров

На няколко пъти напрежението се покачи, след като множеството успя да пробие кордона в опит да влезе в сградата. След това обстановката временно се успокои, тъй като част от протестиращите влязоха в парламента на среща.

Арестуваният с пистолет пред парламента е стрелял по време на протеста

След първия щурм временно обстановката се успокои в очакване на резултати. Междувременно от МВР обявиха, че е "предотвратен опит за влизане в сградата на Народно събрание".

БГНЕС

Това доведе до ескалация на напрежението и пореден опит за щурм. Този път протестиращите се преместиха от парадния към страничен вход. Демонстрантите отново започнаха да блъскат униформените. На няколко места те успяха да премахнат и металните ограждения.

Георги Димитров

По-рано стана ясно, че още в началото на протеста е арестуван млад мъж, който е носил в себе си газов пистолет. 
БТА