Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полицаи, има ранени и арестувани
Край на днешния протест срещу зелените сертификати, организиран от партия "Възраждане".

След два опита за щурм на сградата на Народното събрание, шествие по жълтите павета и митинг под прозорците на Министерството на здравеопазването, минути преди 18 часа бе сложена точката на протеста. Но, само за днес. Организаторите обявиха, че те ще продължат да се борят за отмяна на зелените сертификати и ще има ново мероприятие, но то ще се проведе след като приключи карантината на първите мъже в държавата. Обещаха в него да се включат не "20 хиляди, а 100 хиляди човека".

Протестът срещу зеления сертификат премина в шествие до Здравното министерство
Георги Димитров

Преди това в здравното министерство се проведе среща между протестиращи, депутати на "Възраждане" и министъра на здравеопазването Асена Сербезова. На нея присъства и главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Пред министър Сербезова недоволните граждани настояха да се направи работна група, в която да са представени всички гледни точки, а не само на специалисти, които подкрепят ваксинацията. И разбира се незабавно да бъдат премахнати сертификатите.

Здравният министър пред протестиращите: Зеленият сертификат няма да бъде премахнат, но сме готови да работим заедно

Междувременно от МВР посочиха, че 8 служители на полицията са пострадали по време на протеститеЧетирима от тях са с натъртвания в областта на ребрата. Двама имат болки в областта на ребрата и един в областта на корема. Един униформен е получил задух по време на притискането от тълпата.

Какво се случи в напрегнатия ден?



Протестът започна около 12 часа пред Народното събрание.

Протест Възраждане
Георги Димитров

Около 13 часа част от протестиращите стигнаха до сградата и започнаха да оказват натиск върху вратите. Те се качиха на стълбището пред парадния вход на парламента, блъскайки по прозорците на вратите. Площадът бе огласен от викове "Оставка". Депутатите изчерпаха дневната си програма и заседанието бе закрито минути след началото протеста.

На няколко пъти напрежението се покачи, след като множеството успя да пробие кордона в опит да влезе в сградата. След това обстановката временно се успокои, тъй като част от протестиращите влязоха в парламента на среща.

ГАЛЕРИЯ: Снимки от протеста и ескалацията на напрежението може да разгледате тук

След първия щурм временно обстановката се успокои в очакване на резултати. Междувременно от МВР обявиха, че е "предотвратен опит за влизане в сградата на Народно събрание".

протест Народно събрание
БГНЕС

"Отказват да разговарят с нас, защото уж карантинирания председател на НС можел да ни приеме след като се излекува. При това положение нямаме път назад, предлагам да щурмуваме Народното събрание", призова оратор на протеста. Той обясни, че в сградата в момента присъствал единствено зам.-председателят на НС Кристиян Вигенин, който не можел да им обещае нищо. От микрофоните се чуха призиви за атака към парламента и апел мъжете да излязат на първа линия, а жените и децата да се отдръпнат назад.

Това доведе до ескалация на напрежението и пореден опит за щурм. Този път протестиращите се преместиха от парадния към страничен вход. Демонстрантите отново започнаха да блъскат униформените. На няколко места те успяха да премахнат и металните ограждения.

протест Народно събрание
БГНЕС


Протестиращите пропуснаха една линейка, която пристигна да окаже помощ на поредния пострадал полицай по време на протеста срещу зеления сертификат. 

Малко след това те обявиха, че от днес ще са в гражданско неподчинение

Протест Възраждане
Георги Димитров


ГАЛЕРИЯ: Протестиращите са пред Министерството на здравеопазването

По-рано стана ясно, че още в началото на протеста е арестуван млад мъж, който е носил в себе си газов пистолет.
Излъчвани от мястото кадри показаха как няколко души бяха извадени от тълпата след като им прилоша.

Хора с маски на площада почти не се виждаха.