Здравните власти и представители на протестиращите ще участват в работна група, която ще обсъди всички детайли около ваксините, зелените сертификати и ограниченията, наложени от COVID пандемията.

Това се договориха на среща в здравното министерство депутати от "Възраждане", част от участниците в митинга и министър Асена Сербезова. Те бяха приети на разговор, след като протестът се премести от Народното събрание под прозорците на Министерство на здравеопазването. В срещата участва и главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Протестиращите настояха незабавно да се отменят зелените сертификати и да се направи работна група, в която да са представени всички гледни точки, а не само на специалисти, които подкрепят ваксинацията
.

"Зеленият сертификат остава, но ви уверявам, че всяка една заповед не се взима еднолично от мен. Искам да ви предложа реалните въпроси и притеснения да ги опишете и да ви отговорим с числа и статистика. Работна група ще има за обсъждане, но тя няма да посветена на отмяна на зеления сертификат. Там ще се обсъди и нуждата от зелен сертификат", подчерта министър Сербезова.

Пред представители на протеста Асена Сербезова заяви, че ваксинацията трябва да бъде доброволен акт и тя е против задължителната имунизация срещу COVID-19.

"Никоя ваксина не предпазва на 100%. Между 60 и 90% е действието на отделните ваксини, което означава, че на 30% от хората не им действа никаква ваксина, но на останалите 70 на сто от ваксините пазят от тежко протичане", подчерта тя.

 Министър Сербезова призна по време на разговорите, че държавната статистика отчита заедно  починалите от ковид и починалите с ковид.

След щурма на парламента: Протестно шествие в центъра на София

Протестиращите разказаха, че са гневни, защото в парламента е останал само Кристиян Вигенин и не е имало кой да приеме недоволстващите граждани. "А уж случайно премиерът Кирил Петков излезе в карантина. Сега няма диалог, вие си подписвате тихомълком новата заповед и никой не дава обяснение на хората. Направете дискусия в професионалните среди, но да е двустранно представителна. Да стане ясно защо има ваксинации, а вълните продължават. Сега ще има пета, шеста и тн", заяви Цончо Ганев, депутат от „Възраждане".

"Всяка заповед не е просто подписан лист, за който не се анализират последиците. Като член на ЕС ние имам задължение за общностен подход за справяне на пандемията, но това не означава зависимост.", отговори му Сербезова. "Няма да има зависимости докато съм министър. Аз съм гледала държава по държава какви са мерките, от 27 в 24 държави е въведен сертификат за влизане в обществени сгради и помещения", допълни тя.

"Хората са в безсилие от тези конспиративни теории, някои от които се сбъдват пред очите ни. Казаха в Западна Европа, че ако 70% от хората се ваксинират пандемията ще приключи. Хората се ваксинираха, пандемията не свърши. Има ли задкулисни сили, които след шест месеца ще ви наредят, че трябва от определена дата ваксинацията да стане задължителна? Имате ли стратегия кога това ще свърши или хората ще трябва да си слагат четвърта, пета, шеста и тн. дози?", запита министър Сербезова представители на протеста.

Снимки от протеста и ескалацията на напрежението може да разгледате тук

"Има натрупани настроения, недоверие, тази паника и страха с които започна управлението на пандемията преди 2 години и ние сега берем плодовете. Трябваше тогава да се обяснява на хората какво се случва, не новините да започват с брой на жертви, болни, чували. Обществото е разделено. Ваксинацията трябва да е доброволен процес", заяви на срещата министър Сербезова. 

"В тези екстремни условия си проличаха недостатъците на образование, на здравна просвета, на възпитание на децата ни и дали да са граждански активни. Даваме си ясна сметка за разделението на обществото, ваксинирането трябва да е доброволно и личен избор. Но решението дали да бъде ваксиниран или не един човек влияе върху други хора - ако ние сме здрави, може да предадем вируса на някой, който да получи усложнения от придружаващи заболявания. Така, че това е контекста на общественото здраве", допълни тя.