Райс: Чака ви още работа до падането на визите за САЩ
Райс: Чака ви още работа до падането на визите за САЩ / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, Надя Коцева

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс не се ангажира със срокове за това кога ще отпаднат американските визи за българите. Това стана ясно по време на съвместния й брифинг с българския министър на външните работи Ивайло Калфин, по чиято покана Райс пристигна на няколкочасово посещение у нас. Президентът Георги Първанов връчи на Кондолиза Райс орден „Стара планина” първа степен за големите й заслуги за спасяването на българските медици в Либия.

Към България има още доста изисквания, които тя трябва да изпълни, преди да се подпише споразумение за облекчаване на визовия режим с Америка. В това бяха категорични и министър Калфин, и държавният секретар на САЩ. „Един от проблемите е свързан с биометричните паспорти, които трябва да въведете”, поясни Кондолиза Райс.

„Продължаваме да ви следим, американският президент също иска да има по-добра визова политика към нашите приятели”, увери Райс. „САЩ искат българите да могат да идват по-лесно в нашата страна, затова ще продължим да работим по този въпрос”, каза още тя.

Кондолиза Райс беше категорична, че по време на разговора й с Ивайло Калфин не е ставало дума за това България да бъде включена в американската програма за противоракетна отбрана. „България като член на НАТО участва в дискусиите по този въпрос. САЩ ще продължат да работят за това чрез тази програма да се подобри националната сигурност на отделните държави”, уточни Райс.

Според държавния секретар на САЩ българската икономика в момента преживява истински бум. „Това се случва заради директните американски инвестиции, но и заради усилията на вашето правителство”, подчерта Кондолиза Райс.

Заради ограничения брой журналистически въпроси по време на брифинга, така и не се стигна до темата за вчерашната пресконференция в Прага, на която Райс обясни, че никога не е била в България в качеството си на държавен секретар на САЩ. През 2006 година Райс беше в София за участие в неформалната среща на външните министри на НАТО. Гафа си от вчера тя опита да смекчи с думите: Колко хубаво е отново да бъда в България.

По-късно президентът Георги Първанов награди американския държавен секретар Кондолиза Райс с орден „Стара планина” първа степен за изключително големите й заслуги за спасяването на българските медици в Либия. „Това беше ярка проява на международна солидарност”, подчерта българският държавен глава. Райс заяви, че за нея орденът е символ на силата, смелостта и светлото бъдеще на българския народ. Тя се срещна само с трима от медиците ни в американското посолство в София.

Близо 10 месеца след като Георги Първанов подписа указа за награждаването на Кондолиза Райс заради ролята й за спасяването на медиците ни, тя пристигна в София, за да получи ордена си: „Доволна съм, че те са у дома и са невредими. Радвам се, че за тях кошмарът приключи. САЩ играят винаги активна роля в решаването на подобни хуманитарни казуси – в случая работихме с либийските и българските власти.”

Райс заяви още, че орденът, който получава, е и признание за добрите отношения между България и САЩ. Същия символ във високото отличие видя и президентът Първанов.

„Това е още един скромен знак за нивото на нашите двустранни отношения, които са най-добрите в цялата над 100-годишна история на дипломатическите контакти между САЩ и България”.

В последните минути от визитата си в София Кондолиза Райс се срещна само с трима от българските медици – Снежана, Нася и Афраш. Останалите или не са били поканени, или са отказали да отидат, тъй като срещата с Райс била изпросена в последния момент от Ашраф.