Райков: Оставям България в по-добро състояние от завареното
Райков: Оставям България в по-добро състояние от завареното / снимка: БГНЕС, aрхив
Пламен Орешарски
64354
Пламен Орешарски
Марин Райков
  • Пламен Орешарски
  • Марин Райков

Служебният премиер Марин Райков заяви, че оставя България в малко по-добро състояние, отколкото я е заварил. Той изрази това мнение при предаването на властта на новоизбрания министър-председател Пламен Орешарски.

Райков заяви, че дефицитът в хазната е намалял с 446 млн. лева, а фискалният резерв се е увеличил с 1,534 млрд. лева. Служебният премиер пожела на наследника си късмет и да се ползва с повече доверие.

Ако България има нужда от една революция днес, това е да преустановим практиката на перманентните революции

- Марин Райков

Марин Райков предаде властта с пожеланието да има приемственост. Страната има нужда от последователност в усилията, от постъпателна политика както в социалната и икономическата, така и в областта на външната политика. „Вярвам, че като човек с безспорен професионализъм вие няма да останете безчувствен към този мой призив, защото е очевидно, че първият атестат за държавничество е отказът от реваншизъм и отказът от постоянни революции", каза Райков.

В криза всеки трябва да дава от себе си каквото може, пък да става каквото ще

-Пломен Орешарски

Може и да не успеем да станем богати и проспериращи в края на мандата, но се надявам всички български граждани да имат много повече надежди и по-голяма увереност, че пътят е правилен, заяви новият премиер Пламен Орешарски по време на церемонията по встъпването в длъжност на новия кабинет.

Орешарски заяви, че много често приятелите му са го питали какъв човек трябва да си, за да станеш премиер в тази ситуация. „В период на криза всеки трябва да дава от себе си каквото може, а както се казва, да става каквото ще", каза Орешарски.

„Аз и моите колеги от Министерския съвет ще направим всичко възможно, както се казва и в най-класическата клетва, в своите действия да се ръководим от интересите на хората и ще работим за хората, така че да можем в края на нашия мандат да съобщим още по-добри числа от тези, които чухме", каза Орешарски.

Цялата церемония по предаването на властта можете да чуете в radio.dariknews.bg