Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Да не допускаме ожесточението, което опустошава в Украйна, в нашия дом, призова президентът Румен Радев в словото си на връх Трети март от площад „Народно събрание”, предаде репортер на БГНЕС.

В словото си президентът акцентира върху войната в Украйна и призова към съпричастност с търсещите убежище.
 

Румен Радев
БГНЕС



Воюват синовете на два братски народа, чиито деди са положили кости на наша земя, сражавайки се рамо до рамо за нашата свобода. За нас, българите, тази братоубийствена война днес е особено болезнена. Затова призовавам да не се поддаваме, да не допускаме ожесточението, което опустошава земите на север в Украйна да се всели и в нашите сърца, да влезе и в нашия дом. Така, както преди години, нека и днес отворим обятия към всички бедстващи. Така, както преди години нашите предци намираха убежище в Киев, Одеса, Москва и Петербург. Нека бъдем хора, заяви Румен Радев.

Надигнаха се гласове да не отбелязваме днешния празник, но тъкмо ревизиите на историята са причина за много трагедии, смята президентът.
Не, ние сме тук, за да почетем имената на нашите възрожденци, на нашите четници, на Паисий, на Раковски, на Левски, на Ботев, на всички, които с делото и саможертвата си напредваха и доближаваха възкресението на България, каза още Радев.

В заключение държавният глава каза, че никоя памет не заслужава да бъде хвърлена на политическите бесове и призова да пазим историята си от осквернители и безродници.

В центъра на София започна кулминацията на честванията на 144 години от освобождението на България.

Пред паметника на Цар Освободител са строени представителните роти от Националната гвардейска част за участие в зарята проверка по случай Трети март.

Командващ парада е бригаден генерал Тодор Тодоров, командир на командването за логистична поддръжка.

Пет роти са построени на площада, всичките са гвардейци. Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев поздрави по отделно ротите.
Начело на знамената светини е Самарското знаме. От Освобождението до днес Българската армия няма пленено знаме.

На площада присъства председателят на парламента Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, началникът на отбраната, кметът на София, министри, депутати, генерали, адмирали, офицери, воиници, представители на религиозните общности и политическите партии, посланици и много граждани.
 
БГНЕС