Вътрешният министър Валентин Радев
Вътрешният министър Валентин Радев / БГНЕС
Радев прочел турския доклад за контрабандни цигари, ще го обсъди с Цацаров
95661
Радев прочел турския доклад за контрабандни цигари, ще го обсъди с Цацаров
  • Радев прочел турския доклад за контрабандни цигари, ще го обсъди с Цацаров
Вътрешният министър Валентин Радев откри името на „Булгартабак” в доклада на турските служби за борба с контрабандата. Докладът представя резултатите от борбата с организираната престъпност и контрабандата в Турция, като в тазгодишното му издание се споменава, че българската компания „Булгартабак” е един от източниците на контрабандни цигари в южната ни съседка. В края на ноември обаче главният секретар на МВР Младен Маринов отрече „Булгартабак” да присъства в доклада. Същото направи и Валентин Радев, но с уточнението, че още не го е прочел лично. Днес Радев потвърди, че името на компанията е споменато, но заяви, че въпросните цигари са изнасяни легално за трети страни, а оттам най-вероятно са вкарвани контрабандно в Турция.

Докладът е изготвен от Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата и е изпратен до Интерпол. В него „Булгартабак” е посочена като източник на контрабандни цигари за Турция. В края на ноември обаче главният секретар на МВР старши комисар Младен Маринов отрече името на компанията да се споменава в доклада. "Докладът, който знам, е годишен доклад на турските служби, който е депозиран в Интерпол, но в този доклад не се споменава името на "Булгартабак", каза тогава той.

Вътрешният министър Валентин Радев
БГНЕС

Вътрешният министър Валентин Радев също заяви, че по първоначална информация не знае в доклада да пише нещо за „Булгартабак”, но уточни, че не го е чел лично. "Щом дойде докладът - доколкото знам от информацията от преди това там не се споменава никъде Булгартабак, вие защо говорите за Булгартабак, не знам", каза тогава той и обеща, че когато докладът достигне до него, ще го види.

Днес на изслушване пред Комисията по вътрешна сигурност в парламента Радев заяви, че докладът вече е пристигнал в МВР и в него наистина се споменава „Булгартабак”. Радев обаче уточни, че българската страна била чиста, защото цигарите не били вкарани контрабандно от България, а от трети страни. "Булгартабак са станали източник на контрабанда на цигари, буквално го превеждам, и турската страна е подготвила доклад, който е изпратила на международната организация Интерпол", каза Радев и допълни: "Даже на самите кутии ли са там няма производител, тоест те са изнесени някъде, някой ги е преопаковал или не знам какво правят там и са ги вкарали в турската страна. Даже се казва, че една от държавите, за която са изнесени, нямала нужда от толкова цигари. Ами като нямала нужда, защо ги е искала и така нататък - въпроси, които и аз си задавам. И оттам са ги реекспортирали вероятно към турската страна", каза Радев.

Вътрешният министър Валентин Радев
БГНЕС

Преди седмица служители на „Булгартабак” излязоха на протест в София против твърденията, че компанията е замесена в контрабанда. Междувременно Валентин Радев заяви, че щял да предостави доклада и на главния прокурор Сотир Цацаров, като заедно щели да го обсъдят.