Притеснително е, че парламент с рекордно ниско гражданско представителство и още по-ниско обществено доверие изобщо посяга на Конституцията. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ниш, Сърбия, където участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS).
 
По думите на държавния глава има критично важни въпроси, върху които парламентът следва да се съсредоточи и не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се използва като параван и оправдание за необходимостта от съществуване на управляващата коалиция. Президентът е категоричен, че няма как да внесе свои предложения за промени в основния закон, предвид рекордно ниското обществено доверие в настоящото Народно събрание.

Пеевски: На президента не му харесва, че България повече няма да тъне в безвремието на служебните му правителства


Помолен за коментар за отхвърленото от парламента вето върху предоставянето на бронирана техника на Украйна, Румен Радев посочи, че българските народни представители трябва да осъзнаят, че отговорността им е най-вече към българските граждани, тяхната сигурност и качеството им на живот, а не към други държави.
 
В отговор на въпрос за перспективите на България за скорошно членство в Шенген, президентът посочи, че от интервю на министъра на вътрешните работи на Австрия става ясно, че има вероятност България да стане част от т. нар. „въздушен Шенген“ и да бъдат отворени въздушните граници.

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за БТР-ите за Украйна


„Това е стъпка напред, но ние трябва да бъдем много внимателни, за да не останем само с някакъв етикет, че сме в Шенген – за нас е критично важно да се отворят сухопътните граници“, подчерта държавният глава и добави, че условията, които министърът на вътрешните работи на Австрия поставя за членство са трудно приемливи за България.