Проекторешението е прието на първо четене
Народните представители приеха на първо четене Проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна, внесен от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Ивайло Мирчев, Калоян Икономов, Джейхан Ибрямов, Валентин Радев и Елхан Кълков, предаде репортер на БГНЕС.
Това стана с гласовете на 147 депутати, 55 гласуваха “против”, а 7 “въздържал се”.

Първото изказване по време на дебата беше на Димо Дренчев от “Възраждане”, който разкритикува проекторешението и предложи да го отхвърлят. Той призова да се захванат с важните теми като здравеопазване например. Депутатът от “Възраждане” припомни, че проекторешението е внесено през изминалия ден в 12:00 часа, бързо е гласувано на извънредна Комисия по отбрана още същия ден, а днес се гласува в пленарна зала.

Комисията по отбрана одобри предоставянето на неизправни ракети на Украйна

Дренчев коментира, че заложените предложения в проекторешението са несериозни.

Борислав Гуцанов от БСП пък коментира, че мнозинството прави и гласува неща, срещу които са българските граждани. Той призова колегите си да спрат и да не приемат проекторешението. “Министърът на отбраната Тодор Тагарев е в дъното на това, което се случва”, смята той.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ репликира и каза, че Гуцанов плаши хората с война, а след това го призова да не си позволява да използва лъжи. Той разкритикува, че се използва невярна информация и увери: “България няма да изпраща ракетни комплекси на Украйна. Не спекулирайте с това”, настоя Мирчев.

Според проекторешението България трябва да предостави на Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на страната, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Освен това министърът на отбраната трябва да определи излишните количества въоръжение и техника от необходимите за комплектоване на военновременните формирования и да се подготви предложение за предоставяне на тези оръжия и техника на Украйна.

От своя страна Министерският съвет трябва да проведе преговори с правителствата на съюзниците B HATO за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България, както и да поиска възстановяване на разходите за предоставеното на Украйна въоръжение и боеприпаси, чрез Европейския инструмент за мир и фондове от държави членки на НАТО.

Министерски съвет трябва да разреши преминаването през и пребиваването на територията на страната с цел обучение и подготовка, на ротационен принцип, на до четири пехотни/механизирани роти годишно, с численост до 160 лица от въоръжените сили на Украйна, за срока на обучението и подготовка.
БГНЕС