/ пресцентър, Президенството
Възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество между България и Хърватия и потенциала на проекти за съвместно производство за трети пазари обсъди президентът Румен Радев с представители на хърватския бизнес от разположения на Адриатическо море град Задар. Делегацията е водена от областния управител на Задар  Божидар Лонгин, а в разговора участва и посланикът на Хърватия в София Ясна Огняновац. Посещението у нас е в продължение на държавната визита на президента Румен Радев в Хърватия през юли тази година.
 

пресцентър, Президенството


 
На срещата на „Дондуков“ 2 присъстваха представители на предприятия, развиващи дейност в областта на транспортната инфраструктура, винарството, производството на напитки и на зехтин, преработката на риба. Участва и председателят на търговско-промишлената палата на Задар. Предстоят срещи на хърватската делегация с местната власт и с представители на бизнеса в Пловдив.
 
Като области с добър потенциал за задълбочаване на сътрудничеството президентът Радев открои инвестициите, производството на храни, транспорта и туризма. Посещенията на туристи в окръг Задар са 1,8 милиона годишно. Президентът Радев открои перспективите за разработването на съвместни туристически пакети между България и Хърватия, които съчетават възможностите за планински, морски, културно-исторически туризъм. Държавният глава заяви, че интересът на азиатски туристи към Югоизточна Европа ще се засили, ако бъде разкрита въздушна линия Пекин-София-Загреб. По време на посещението си в Хърватия българският президент и неговият хърватски колега Колинда Грабар-Китарович подписаха съвместно послание до президента на Китай Си Дзинпин за откриване на такава авиолиния.
 
България и Хърватия имат традиционни приятелски отношения и огромен потенциал за задълбочаване на партньорствата в различни сектори, заяви посланик Ясна Огняновац и подчерта, че приоритет в нейната работа ще бъде именно икономическото сътрудничество. На срещата беше обсъдена и организацията на предстоящ у нас бизнес форум с участието на хърватски и български фирми.
 
пресцентър, Президенството