/ БТА
Изграждането на съвременни отбранителни способности на Българската армия в контекста на предизвикателствата пред променената глобална среда за сигурност обсъди президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев на среща с помощник генералния секретар на НАТО Ангъс Лапсли, който е на посещение у нас. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Сред темите на разговора бяха също повишаването на военната мобилност в рамките на Алианса, насърчаване на съвместната научно-изследователска и развойна дейност в сферата на отбраната и инвестициите на държавите членки за отбрана. Процесът на модернизация на Въоръжените сили предполага не само придобиване на съвременно оборудване, но и подобряване и развитие на критичната инфраструктура, включително чрез реализиране на проекти за повишаване на свързаността между държавите членки, заяви президентът Радев по време на срещата.  

Помощник-генералният секретар по отбранителната политика и планиране на НАТО Ангъс Лапсли участва днес във втората конференция за сигурността в Черно море в рамките на Международната Кримска платформа в София. НАТО се връща към традиционния си фокус на колективна отбрана и възпрепятстване на всяка заплаха за Алианса, независимо дали идва от Русия или от терористични групи, отбеляза той на форума. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Таня Тодорова/БТА