Радан Кънев: ГЕРБ постави интереса на партията пред този на българската нация
Радан Кънев: ГЕРБ постави интереса на партията пред този на българската нация / БГНЕС

За падането на този кабинет спомогна само едно нещо - фактът, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов трайно поставиха интереса на партията ГЕРБ пред интереса на българската нация. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев.

По думите му България влиза в пета година на политическа криза, заради "подобни драматични постановки" и е нужно спокойствие и съгласие между основните политически сили по какъв начин да се излезе от тази криза.

Депутатите гласуваха оставката на правителството (СНИМКИ)

По думите на Кънев изходът от кризата не е в популизма на БСП и ПФ, а е в спокойно отношение към темите за бюджета, за необходимата промяна в закона в посока мажоритарни избори, за верния момент за свикване на Велико народно събрание (ВНС) и приемане на нова Конституция. Всичко това трябва да бъде предмет на консенсус между политиците, а в момента чувам само себични, суетни популистки изказвания, каза той.

Според Кънев, ако премиерът Бойко Борисов се бил вслушал в него, когато му предлагал две години управление и избори "две в едно" - ВНС и президент, сега със сигурност щяло да има десен президент и избрано ВНС, което да работи по необходимите дълбоки реформи. Нямаше да има нужда и от протестния референдум на Станислав Трифонов, смята Кънев.

"Само че беше поставена партията пред нацията, влязохме в цикъл кога е най-изгодно да се предизвикат избори само за ГЕРБ, само за Борисов", коментира още той.