Има готовност и за протести
Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България и ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели Васил Велев с коментар след срещата с министър-председателят Стефан Янев заради високите цени на тока.

Янев: Високите цени на тока рефлектират най-вече върху българския бизнес

"От началото на месеца цената на електроенергията в страната е най-висока в целия Европейски съюз, ако не броим Гърция заради спецификата с хилядите острови.

Снимка: Георги Димитров

Причината затова е некомпетентното управление на енергетиката в ущърб на икономиката и домакинствата в България в полза на определени лица.

Работодателските организации бойкотираха среща в БЕХ за цената на тока

И затова като председател на Асоциацията на българските работодатели, чиито членове дават работа на на над 82% от наетите в страната, съм упълномощен да поискам оставката на ръководството на Министерство на енергетиката, на ръководството на Българския енергиен холдинг и на ръководството на ТЕЦ "Марица-изток 2", обясни той.. 

Снимка: Георги Димитров

"Второ настояваме за анализ на поведението на ЕСО и на НЕК и след него - логичното е тези ръководства също да подадат оставка", подчерта Велев.

„В протестна готовност сме. Настояваме за оставки, тъй като по друг начин проблемът не може да бъде решен. В това сме категорични, защото сме сигурни, че не става дума само за некомпетентност, но дори и така да е, това също е достатъчна причина за оставки", каза той.

Велев изтъкна, че хората в управлението на енергетиката трябва да бъдат сменени с добросъвестни, а не с такива, които извличат полза на гърба на домакинствата и на работещите.