/ iStock/Getty Images
Високата цена на електричеството за бизнеса може да се окаже пагубна и да доведе до фалити в туристическия сектор, категорични са от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Цената на тока за бизнеса достигна рекордни нива от близо 400 лева за мегаватчас на свободния пазара. В същото време прогнозните стойности на цената на електричеството според Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) трябваше да са средно от 119 лв./мВтч за периода 1 юли 2021 - 30 юни 2022 г., посочват от БХРА в свое прессъобщение.

Хиновски: Българската индустрия плаща 100 евро по-скъпа електроенергия спрямо германската

Според организацията това означава, че българският бизнес плаща значително повече за ток от очакваното, а разходите за ток са включени при ценообразуването от туристическия сектор и на тяхна база са изготвени ценовите оферти за хотелските нощувки, както и разчетите за стойност на храна и напитки в менютата на ресторантите.

Според БХРА, ако тенденцията се запази, оскъпяването ще засегне всички български граждани, а не само бизнеса, тъй като цената на тока ще бъде калкулирана в ценообразуването на всички стоки от всички производители, включително и за основните стоки.

ТЕЦ „Марица Изток 2“ включва мощности за работа на свободния пазар

От БХРА се присъединяват към позицията на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори по повод високите цени на тока през последните седмици, в която се призовава държавната централа да не създава изкуствен недостиг, а да работи и продава електроенергия. От организацията на хотелиери и ресторантьори настояват цените на тока да бъдат коригирани надолу, а надценките да бъдат в приемливи граници.

По-рано от енергийното министерство съобщиха, че след разговори с ведомството ТЕЦ "Марица Изток 2" включва мощности за работа на свободния пазар. Вчера на пълна мощност е бил пуснат трети блок на централата. Количеството произведена електроенергия се продава на пазара "Ден напред" на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/. В резултат на това включване, цената на сегмента "ден напред" на БНЕБ вече е 258 лв/МВтч, което е намаление с около 70 лв. спрямо вчерашните стойности, посочват от ведомството.