Експеримент на Нова телевизия показа, че в Кнежа счупено яйце замръзва за секунди. Тази сутрин в 6.20 часа температурата в града беше -21,2 градуса, а около 7.00 часа беше вече минус 19 градуса по Целзий.

Кнежа обичайно поставя температурни рекорди през зимата, която там е остра, студена със силни ветрове. Пролетта е ветровита, а лятото - горещо. Средногодищната температура е около 10 градуса, а средната годишна температура амплитуда 26 градуса. Поради котловинния характер на района са изразени температурните инверсии.

Жълт код за студ в половин България

Жълт код за ниски температури е обявен в 15 области на страната и столицата за 20 януари, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
Предупреждението е в сила за областите: Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговщка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Софийска, Пернишка и Кюстендилска, както и за София-град.

Съвети как да се опазим в студовете

Дневните температури ще са в широки граници: от минус 10 градуса в районите с трайна ниска облачност в близост до река Дунав, до 3-4 градуса в югоизточните райони.

Източник на видеото: Novanews.bg