/ iStock/Getty Images
Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие ще проведе първо заседание от 14:30 часа в Министерския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. Председател на съвета е вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел

Според дневния ред на първото заседание на националния съвет ще бъде представена информация по изпълнението на законовите изисквания на Закона за защита от домашното насилие и ролята на Администрацията на Министерския съвет в този процес. Ще бъде представен и приет Координационния механизъм за помощ и подкрепа на пострадалите от домашното насилие.

На заседанието се очаква още да бъде представена информация за дейността на Работната група по изготвяне на предложения за изменения и допълнения на Правилника за прилагане на Закона за защита от домашното насилие. Ще се обсъдят и определят и приоритетните дейности за финансиране на проекти по превенция и защита от домашното насилие, посочиха още от правителствената пресслужба.

Над 30 000 сигнала за домашно насилие са подадени на спешния телефон 112 миналата година, показаха официални данни, представени на 8 февруари във връзка с Европейския ден на телефон 112. За 2023 г. обажданията на спешния телефон, свързани с домашно насилие, са 30 592, спрямо 27 894 през 2022 година. Пак според статистиката тези обаждания растат в последните години, като през 2019 година те са били 26 248.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Биляна Иванова/БТА