Не са установени видими следи от спирачен път, коментира експертът
Една от хипотезите за инцидента с трамваите, в който загина момче, а няколко души бяха ранени, е, че невнимание на ватмана на последния трамвай е предизвикало катастрофата. Това каза заместник-директорът на Столичния електротранспорт Иво Василев в "Здравей, България".

„Най-вероятно в първите 80 метра ватманката не е внимавала достатъчно. Когато тя е на около 20 метра и евентуално е започнала да спира електрически, вече е нямало достатъчно време за да обезопаси трамвая. Видими следи от спирачен път не бяха установени”, коментира Василев.

„Предполагаемата скорост на последния трамвай е около 15км/ч, но само предполагам това. Тази скорост е достатъчна да предизвика инцидент”, допълва той.

„Ранените вече са освободени от болничните заведения и само ватманката е с травми, които налагат болнично лечение”, казва Василев.

Момче загина при ужасен сблъсък на трамваи в София, има ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той обясни, че всеки спрял трамвай е с активирана паркинг спирачка, която е много повече от ръчната спирачка при колите.

„Хипотезата е, че ватманът на последния трамвай е отклонил вниманието си”, допълва Василев.

Василев подчерта, че техническото състояние на превозното средство е било отлично. Той е излязъл от ремонт преди 20 дни и е в най-доброто състояние от всички други. Всеки ден преди началото на смяна, както и в нейния край се извършвали тестове за алкохол.

Инцидентът се случи вчера на булевард „Искърско шосе” в столичния квартал „Дружба”. Едно момче загина, а няколко души са с различни наранявания след удара. Все още тече разследване относно причините за сблъсъка.