Първанов се обяви за президентска република при промяна на Конституцията
Първанов се обяви за президентска република при промяна на Конституцията / снимки: БГНЕС
Първанов се обяви за президентска република при промяна на Конституцията
73475
Първанов се обяви за президентска република при промяна на Конституцията
  • Първанов се обяви за президентска република при промяна на Конституцията

Георги Първанов се обяви при промяна на Конституцията да се обоснове и наложи, включително чрез гражданска подписка, въвеждането на президентска република.

В изказването си пред над 700-те делегати на учредителната конференция на политическа партия АБВ президентът на България от 2002 до 2012 г. посочи като приоритети пред движението, на което е лидер реабилитиране на пряката демокрация, намаляване на партийните субсидии, съкращаване на държавната администрация, мажоритарен вот при смесена избирателна система и въвеждане на електронно управление.

Относно предстоящия вот на 5 октомври Първанов се обяви „за” бързи избори. По думите му новата формация е готова да разшири кръга си от коалиционни партньори, но напълно изключи коалиция с ДПС.

„Открити сме и можем да отговорим на желанието на някои партии за вливане в АБВ. Извън кръга на потенциалните партньори ще бъде поставено Движението за права и свободи. От най-високо място на „Позитано”, особено в последните дни, непрекъснато внушаваха, че АБВ ще бъде патерица на ГЕРБ. Без нито един от нас да е провел какъвто и да е разговор с ръководството на ГЕРБ. С какъвто и да е представител на ГЕРБ”, заяви Първанов.

„В рамките на този парламент вече се водят разговори между ГЕРБ и БСП. И аз се питам какво и как може да бъде тълкувано подобно нещо. За мен това е обикновено двуличие”, продължи той.

Като алтернатива на сегашното „ляво” Първанов определи АБВ и се закани да отстоява по-социална политика от БСП.

„Има крещяща необходимост да се потърси ново качество на лявото и на социалното. Ние трябва да сме готови не просто да помогнем на безработните, не просто да има адекватна социална помощ, а да можем да съхраним работните места там, където те са заплашени. Не просто да гасим пожари със социални помощи”, изтъкна лидерът на АБВ.

Първанов се обяви за президентска република при промяна на Конституцията
netinfo


Първанов коментира и актуалната обстановка в страната, като по думите му трудно би се повторил сценарият от 1996-1997 г.

„Днес България изглежда много по-различно в сравнение с онова, което помним от онзи период. Много по-стабилна е българската икономика. Покушенията срещу отделни български банки, ставащи с участието или бездействието на хората от институциите са на път да взривят обществото. Години наред едни хора, които смята, че всичко им е позволено, сега изпитват докъде е предела на нервите на българските граждани”, заяви той.

Първанов уточни още, че АБВ ще води разговори при един бъдещ парламент само от позицията на силен, убедителен, изборен резултати само, ако може да поставя условия и да участва в определянето на политиката.

На Националната учредителна конференция Георги Първанов беше избран за председател на политическа партия АБВ. Избран бе Национален съвет и следния състав на Изпълнителния съвет на партията - Георги Първанов, проф. Борислав Борисов, Ивайло Калфин, Румен Петков, Росица Янакиева, Емил Кало, Бойко Радоев, д-р Евгений Желев, Андрей Бунджулов, Дилян Енкин, д-р Емил Константинов, Трендафил Величков.